ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape un sfert din populația țării este obeză, indică un studiu

09:50 | 04.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Aproape un sfert din populația țării noastre (22,7%) este obeză, arată studiul STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în R. Moldova, 2021). Datele au fost publicate în contextual marcării Zilei mondiale de combatere a obezității, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ziua mondială de combatere a obezității este marcată pentru a stimula și susține acțiunile practice ce ajută oamenii din toată lumea să atingă și să mențină o greutate sănătoasă pe parcursul vieții. În anul curent, tematica evenimentului este „Schimbarea perspectivelor: să vorbim despre obezitate” și se centrează pe susținerea conversațiilor pe subiectul obezității și descrierea istoriilor de succes în lupta cu surplusul de kilograme.

Conform ultimului studiu STEPS, IMC-ul /indicele mediu corporal/ mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității. Totodată, mai mult de 6 din 10 adulți (63,9%) sunt supraponderali, cu o proporție semnificativ mai mare de bărbați (70,8%) decât de femei (57,0%). Aproape un sfert din populație (22,7%) este obeză.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie obezitatea drept o acumulare excesivă a grăsimii în corp, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. Astfel, se consideră că un bărbat suferă de obezitate dacă are peste 25% de grăsime în corp, iar o femeie este obeză dacă corpul ei este alcătuit peste 35% din grăsime. Datele OMS arată că la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 mln sunt adulți, 340 mln adolescenți și 39 mln - copii.

Foto simbol

img23001782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!