ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi artiști plastici și-au expus lucrările la o bibliotecă din capitală

16:27 | 04.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Științifică (Institut) ”Andrei Lupan” a fost vernisată ieri expoziția  cu genericul ”Pro-vocație” a artistului plastic Victoria Rocaciuc și a feciorului său, Andrei Beșleagă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Victoria Rocaciuc a menționat că expoziția cuprinde peste 60 de lucrări realizate de ea de-a lungul anilor, precum și 35 de desene și 70 de lucrări de sculptură în miniatură ale feciorului său, Andrei Beșleagă. ”Am expus lucrări în ulei pe pânză din diferite perioade anterioare, dar și din ultimii ani, realizate în diverse tehnici: în acuarelă, acril și pastel. Am început  cu stilul academic și am continuat cu alte stiluri moderniste, precum ar fi abstracționismul, expresionismul, simbolismul și sinteza acestor stiluri. În lucrările mele sunt prezentate portrete, peisaje și naturi statice. Sculptura feciorului meu, Andrei este creată în lut alb, roșu, polimeric și plastilină. Subiectele sunt inspirate din desene animate, filme și jocuri pentru copii computerizate, a mai spus Victoria Rocaciuc.”

Potrivit criticului de artă, Ana Marian, doctor în studiul artelor, formată în cele mai bune tradiții ale instituțiilor de învățământ artistic din țară, Victoria Rocaciuc a perseverat ca pictoriță, rămânând a fi diversă ca stil de la o lucrare la alta. „Dragostea față de frumos i-a fost transmisă ereditar fiului ei, Andrei, care este un model de tânăr plastician, dotat cu fantezie, vis și creativitate. Libertatea în creație, pe care i-a oferit-o fiului său, s-a revărsat în lucrări care au fost prezentate al această expoziție”, a subliniat Ana Marian. Pe marginea lucrărilor prezentate s-au mai pronunțat Tatiana Zaharova-Oprea, curatorul expoziției, directorul interimar al Institutului Patrimoniului Cultural, Ion Ursu, cântărețul Serghei Pilipețchi, doctorul în studiul artelor Violeta Tipa, cercetătorul științific Ina Isac ș.a.

Victoria Rocaciuc s-a născut la 19 iunie 1978, în Cernăuți, Ucraina. A absolvit Școala de Arte Plastice „A. Şciusev” (1992), Chișinău, Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală”, specialitatea pictor-pedagog (1997), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, specialitatea artist plastic, pictor, profesor (2002), doctoratul la Academia de Științe a Moldovei, Institutul Studiul Artelor (2005) și Școala de Design de la Universitatea Tehnică a Moldovei (2010). În 2007 a susținut teza de doctor în studiul artelor, iar în 2014 a devenit  conferențiar cercetător. Este autoare a peste 100 de publicații științifice și de popularizare a artelor plastice moldovenești. A avut 19 expoziții personale și a participat la peste 100 de expoziții de grup. 

Andrei Beșleagă s-a născut pe 7 mai 2011 la Chișinău. În prezent este elev la Liceul Teoretic ”Alecu Russo” din capitală. În 2020 a absolvit Școala de programare online ”Hallo world” din Federația Rusă și în 2021 -  cursurile de design digital/programare ”Impact Academy”. În 2020 a devenit dublu laureat: gradele II și III la concursul internațional ”Gold Europe”, în 2021 - laureat  de gradul I la Online Concurs internațional de arte ”All arts”, categoria ”Sculptură” și 2022 - laureat de gradul I la Online Concurs internațional de arte ”All arts”, categoria ”Pictură”. De asemenea, a fost distins cu premii și medalii și la alte concursuri internaționale.

Expoziția va fi deschisă până la 5 aprilie. 

img23001785

img23001785

img23001785

img23001785

img23001785

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!