ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primii candidați la funcția de bașcan al UTA Gagauz-Yeri au susţinut examen la limba găgăuză

09:06 | 07.03.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. La Comrat şi-a început activitatea Comisia lingvistică care va aprecia cunoașterea limbii găgăuze, o condiţie obligatorie pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ieri, acest examen a fost susţinut de primii doi pretendenţi la postul de başcan, transmite MOLDPRES.  

Testarea este organizată de o comisie lingvistică specială, din care fac parte doctori în filologie şi profesori de limbă găgăuză. Examenul din 6 martie a fost susţinut de Nicolai Dudoglo şi Grigori Uzun.

În baza răspunsurilor, comisia a decis că ambii au promovat examenul.

Examenul pentru cunoaşterea limbii găgăuze se desfăşoară conform unei modificări incluse în Regulamentul electoral al autonomiei, în anul 2015.

Alegerile başcanului se vor desfășura pe 30 aprilie. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a UTA Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani. Actualul bașcan, Irina Vlah, nu poate candida deoarece a deținut funcția timp de două termene.

Foto: gagauzinfo.md

img23001826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!