ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Documentele de constituire a Ministerului Energiei au fost aprobate de Guvern

11:29 | 07.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Regulamentul Ministerului Energiei, organigrama, structura aparatului central și alte documente de constituire a noii instituții au fost aprobate astăzi de Executiv. Domeniile de activitate a ministerului includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Crearea unui minister separat în Guvern reprezintă aprecierea importanței sectorului energetic pentru buna funcționare a economiei. Viziunea noastră pe termen mediu este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv, cu obiectivul de decarbonizare a economiei înainte de 2050”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare. O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.

Ministerul va avea 60 de angajați în șapte direcții și șase servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. În același timp, secretarul general al ministerului va gestiona relația cu funcționarii publici.

Ministerul Energiei a preluat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe. Totodată, ministerul va fi fondator sau coordonator al Agenției pentru Eficiență Energetică, Unității de implementare a proiectelor în domeniul energetic și al Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”.

Foto: Guvern

img23001838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!