ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

30 de ţări susţin iniţiativa înfiinţării unui tribunal împotriva Rusiei

13:33 | 07.03.2023 Categorie: Externe

Kiev, 7 mar. /MOLDPRES/. Treizeci de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special pentru a judeca presupusele crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Vorbind la programul de ştiri difuzat în comun de posturile de televiziune ucrainene, Kuleba a anunţat că ultima ţară care s-a alăturat acestui grup este Grecia, potrivit Interfax-Ukraina.

'Sunt bucuros să vă informez că de acum sunt 30 de ţări. Grecia s-a alăturat astăzi grupului. La sfârşitul săptămânii trecute erau 29', a declarat şeful diplomaţiei ucrainene. 'Atunci am spus că nu mă îndoiesc că vor fi mai mulţi participanţi la următoarea întâlnire a grupului. Şi putem vedea deja că acest lucru a început să se întâmple', a precizat el.

'Obiectivul acestui grup este simplu: atunci când i te alături accepţi ca un tribunal special să fie înfiinţat pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crimele ce derivă din agresiunea' împotriva Ucrainei, a declarat Kuleba.

Sarcina acestei coaliţii este de a dezvolta modalităţi legale de înfiinţare a tribunalului şi de a rezolva unele probleme, în special privind ridicarea imunităţii preşedintelui rus Vladimir Putin şi a cercului său de apropiaţi, potrivit Interfax-Ukraina.

"Toate ţările G7 sunt în acest grup", a spus Kuleba, indicând că la data de 3 martie erau deja 29, inclusiv Guatemala, prima ţară din America Latină care s-a alăturat iniţiativei.

Prima reuniune a coaliţiei a avut loc la 26 ianuarie, la discuţii participând 21 de ţări, iar cea de-a doua va avea loc la Strasbourg (Franţa), în zilele de 21 şi 22 martie.

La 2 martie 2022, Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă privind posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina, aminteşte Interfax-Ukraina.

Pentru a aduna probe cu privire la aceste presupuse crime a fost înfiinţat un grup de anchetă comun cu mai multe organisme judiciare europene şi, în acest context, Ucraina intenţionează, de asemenea, să creeze un tribunal special care să judece exclusiv astfel de fapte. 

Foto: censor.net

img23001849

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!