ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul găzduiește o expoziție a artistului plastic Ștefan Popa

09:04 | 08.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură și sculptură cu genericul „Flori pentru Ea”,  dedicată Zilei Internaționale a Femeii, a fost inaugurată pe 6 martie la Parlamentul Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Barbas, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 16 lucrări de pictură și cinci - de sculptură și are menirea de a celebra frumusețea, fragilitatea și rezistența femeii. Lucrările artistului prezintă o diversitate de flori, redate într-o manieră realistă, plină de vitalitate și cu o generozitate de forme și culori.

În context, Ștefan Popa a afirmat că pentru el femeia este ca o floare, gingașă, dar și rezistentă, pe acea tulpină subțire, la toate intemperiile vremii. ”Cu gândul la fragilitatea femeilor pictez adeseori flori, în nuanțele albului - timp de un an am realizat o serie de naturi statice. Cu acest braț de flori - ”Crini”, ”Crizanteme”, ”Bujori”, ”Trandafiri”, ”Maci” vin să felicit cu ocazia sărbătorii de 8 Martie toate femeile lumii, ale Moldovei, soția mea, femeile din conducerea țării și bineînțeles pe Doamna Președinte Maia Sandu”, a adăugat Ștefan Popa.

Potrivit profesorului universitar, Eleonora Brigalda, doctor în studiul artelor, gustul rafinat pentru rigoarea liniei si pentru sinteza suprafețelor colorate il leagă pe Stefan Popa de tradițiile strălucite ale picturii românești. ”Spontaneitatea notației și prospețimea acordurilor de griuri colorate din Crizanteme, transparențele din Trandafiri, strălucirea pastei din Maci, echilibrul și pacea tihnită din naturile statice cu Bujori  si Lalele – iată câteva modalități prin care pictorul redă lumea efemeră a florilor. Într-o delicată, dar atotcuprinzătoare lumină florile sale reprezintă gingașe poeme dedicate Femeii”, a subliniat Eleonora Brigalda. 

Artistul plastic Ștefan Popa s-a născut în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” și Institutul de Stat de Arte Plastice din Tallinn, Estonia. Artistul desfășoară activitate didactică la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, este doctor în pedagogie, designer, membru al Uniunii Artiştilor Plastici și al Asociaţiei Arhitecţilor din Republica Moldova, membru al Asociației Internaționale de Arte Plastice, afiliată la UNESCO. Maestrul a avut multiple expoziții personale și de grup, iar lucrările sale fac parte din colecții publice și private din Franța, Germania, Republica Moldova, România, Ucraina.

Expoziția va fi deschisă până la 31 martie. 

img23001865

img23001865

img23001865

img23001865

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!