ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Igor Svernei și-a expus lucrările la Președinția R. Moldova

15:47 | 08.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. La Președinția R. Moldova a fost inaugurată marți o expoziție de picură a artistului plastic Igor Svernei, Maestru în Artă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Igor Svernei a afirmat că expoziția cuprinde 36 de lucrări de pictură. ”Majoritatea lucrărilor sunt realizate în ultimii ani. Sunt lucrări legate de baștina mea, de războiul din Ucraina, de ceea ce s-a întâmplat acum câțiva ani în Pădurea Domnească, picturi abstracte ș.a.”, a precizat autorul.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea a menționat că aceasta este o expoziție de zile mari. ”Igor Svernei este un artist foarte bun, înzestrat cu talent, care are un concept și o viziune individuală. De-a lungul carierei sale, atât în domeniul tapiseriei, cât și al picturii, Igor Svernei dezvoltă un discurs artistic structurat, clar și coerent. În procesul creației, acesta selectează și abordează teme actuale de o copleșitoare profunzime și intensitate estetică. Mereu interesat de formă, știe să pună accentul pe textură și pe materialitatea picturii, după cum la fel de bine știe să îmbine tradiția cu modernitatea sau abstractul cu figurativul, astfel reușind să se impună în peisajul artistic cu un demers pictural autentic”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Igor Svernei s-a născut la 16 octombrie 1972 în satul Dondușeni, raionul omonim, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu o activitate de creație artistică și pedagogică în domeniul artelor plastice de peste 25 de ani. Laureat al unor prestigioase premii la concursurile naționale și internaționale de artă contemporană, Igor Svernei a activat în calitate de lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și în calitate de director al Colegiului Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”. În prezent acesta își continuă activitatea de profesor la aceeași instituție. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice din R. Moldova și România, dar și în colecții private din străinătate: Canada, China, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, România, SUA, Turcia, Ucraina ș.a.

Expoziția va fi deschisă până în luna iulie.

img23001874

img23001874

img23001874

img23001874

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!