ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

16:20 | 08.03.2023 Categorie: Comunicate

Sergiu Prodan a vorbit cu președinta Comisiei pentru cultură și media a Bundestagului german

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. La întrevederea cu Katrin Budde, președinta Comisiei pentru cultură și media a Bundestagului german, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a  abordat subiectul  asistenței tehnice pentru armonizarea legislației naționale la standardele Uniunii Europene în contextul obținerii statutului de candidat al Republicii Moldova.

„În vederea completării chestionarului de aderare, dorim să dezvoltăm o colaborare și să obținem  asistență tehnică pe domeniul măsurilor de protejare a patrimoniului cultural, reforma sistemului de finanțare a instituțiilor de cultură, crearea mecanismelor de finanțare participativă a cinematografiei”, a spus ministrul Prodan. 

Oficialul a reiterat angajamentul actualei guvernări în vederea susținerii dezvoltării industriilor creative, a dezvoltării proiectelor de mobilitate artistică și formarea continuă a specialiștilor din domeniul culturii, dar și dezideratul privind reformarea domeniului patrimoniului cultural.

În acest sens, a fost salutată cooperarea pe dimensiunea arheologică dintre Germania și RM și lansată  propunerea de  intensificare a  cooperării în vederea cercetărilor și realizării în comun a unor proiecte.

„Considerăm prețioasă și suntem interesați de expertiza germană în actualizarea legislației naționale, reformarea instituțiilor de patrimoniu, creșterea capacităților resurselor umane și susținerea sectorului independent” – a mai spus Sergiu Prodan, specificând că țara noastră apreciază enorm impactul socio-economic al activității GIZ Moldova și că ar fi oportună implicarea acestei instituții în modernizarea centrelor de cultură din mediul rural din Republica Moldova pentru îmbunătățirea accesului la servicii culturale de calitate pe întreg teritoriul țării.

Amintim, în perioada 7 - 9 martie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan întreprinde o vizită de lucru la Berlin, unde are planificate mai multe întrevederi cu  oficiali ai Bundestagului germani. În agendă este și participarea la Târgul Internațional de Turism -2023, ITB Berlin.

Evenimentul adună, în acest an, peste 10.000 de expozanți din 180 de țări. Republica  Moldova participă la importanta reuniune pentru a zecea oară, cu un stand de țară.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!