ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partidul de la guvernare din Georgia a retras din Parlament proiectul privind agenții străini

08:41 | 09.03.2023 Categorie: Externe

Tbilisi, 9 mar. /MOLDPRES/. Partidul de la guvernare „Visul Georgian” din Georgia a anunțat astăzi că a retras proiectul de lege privind agenții străini din Parlament, transmite MOLDPRES. 

Parlamentarii au aprobat marți legislația în primă lectură care obligă orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să primească amenzi substanțiale.

Mii de oameni au participat miercuri la a doua zi consecutivă de proteste în capitala georgiană Tbilisi, adunându-se în fața parlamentului să-și exprime opoziția față de acest proiect despre care criticii spun că este un semnal al unei tranziții către autoritarism.

Partidul de la guvernare „Visul Georgian” spune că a luat drept model legislația americană din anii 1930. Criticii, printre care președintele Salome Zurabișvili, spun că este o reminiscență a unei legi rusești pe care Kremlinul a folosit-o extins pentru a suprima disidența iar aceasta ar putea dăuna șanselor Georgiei de a deveni membru UE.

Președintele partidului „Visul Georgian”, Irakli Kobakhidze, a spus miercuri că actul normativ ar ajuta la eliminarea celor care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicii Biserici Ortodoxe Georgiene. El a criticat „opoziția radicală” a Georgiei că a provocat protestatarii să comită „violențe fără precedent” în timpul manifestațiilor de marți, potrivit agențiilor de presă georgiene.

În confruntările violente de marți seară, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov și pietre înspre poliție, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de interne spune că 77 de persoane au fost reținute.

Problema a adâncit o ruptură dintre „Visul Georgian”, care conduce guvernul și majoritatea parlamentară, și Zurabișvili, o susținătoare a mișcării pro-europene, care s-a îndepărtat de partidul care a susținut-o la alegerile din 2018. Ea și-a exprimat suportul pentru protestatari, spunând marți că parlamentarii care au votat proiectul de lege au încălcat constituția. Ea de asemenea a promis să blocheze proiectul dacă ajunge pe masa ei, deși parlamentul poate trece peste aceasta. Criticii spun că „Visul Georgian” este prea apropiat de Rusia și că a dus țara într-o direcție mai represivă în ultimii ani. Societatea georgiană este puternic anti-Moscova ca urmare a anilor de conflict privind statutul celor două regiuni separatiste pro-ruse, din care a izbucnit un scurt război în 2008.

Foto: telegram

img23001884

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!