ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În primele două luni ale anului, la bugetul public național au fost acumulate venituri de 14 mlrd de lei

11:58 | 09.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. În primele două luni ale anului curent, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 14 mlrd de lei (700 mln de euro), înregistrând o creștere de 2,1 mlrd de lei sau 17,6% față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 16,2 mlrd de lei, fiind mai mari cu 2,9 miliarde de lei sau cu 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, transmite MOLDPRES.

Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,2 mlrd de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 6,1 mlrd de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, veniturile bugetului de stat în primele două luni ale anului 2023 au constituit 8,6 mlrd de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea s-au majorat cu 16,9% sau cu 1,2 mlrd de lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 3,7 mlrd de lei, cu 0,6 mlrd de lei (19,4%) mai mult față de aceeași perioadă a anului 2022, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,3 mlrd de lei, înregistrând o creștere de 0,8 mlrd de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,1 mlrd de lei, fiind mai mari cu 18,5% comparativ cu lunile ianuarie – februarie 2022. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,5 mlrd de lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 2,5 mlrd de lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat toate angajamentele de plată pentru lunile ianuarie - februarie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Foto simbol

img23001898

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!