ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție personală a artistului plastic Ghenadie Jalbă a fost vernisată la un muzeu din capitală

18:12 | 09.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția personală de pictură cu genericul ”Ecou XX” a artistului plastic Ghenadie Jalbă, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția include 37 de lucrări ale artistului realizate în perioada 1972-1992. O parte dintre acestea sunt lucrări de curs sau diverse schițe executate în anii de studii (1971-1981), începând cu primele exerciții în tehnica picturii în culori de ulei, lucru care se întâmpla în anul 1972. Următorii douăzeci de ani înseamnă muncă asiduă pentru însușirea acestei tehnici și obținerea unor rezultate în domeniu. 

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a afirmat că Ghenadie Jalbă este un artist de formație intelectuală, iar pictorul Victor Cobzac a remarcat că el este  un artist cu o școală academică puternică.

Ghenadie Jalbă s-a născut  la 13 octombrie 1956 în comuna Sărata Veche, Fălești, Moldova. A studiat la Şcoala de pictură pentru copii din Făleşti (1968-1971), Şcoala Republicană de Arte Plastice  ”I. Repin” din Chişinău (1971-1975), apoi la Institutul Academic de Arte Plastice  V. Surikov (1975-1981) din Moscova, Rusia. A debutat în anul 1984, participând la peste 150 de expoziții organizate în țară și străinătate. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice și particulare din Australia, Austria, Canada, Cipru, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, România, Rusia, Republica Moldova, SUA, Ucraina, Kârgâzstan.

Pentru activitatea sa, artistul a fost menționat cu titlul onorific Om Emerit (2006); Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria C – Artele plastice, conferit de președintele României (2018); Medalia de Aur și Diploma Academiei Internaționale Le Mérite et Dévouement Français, Franța (2016); Premiul Complexului Muzeal ”Iulian Antonescu” la ediția a XXII-a a expoziției Saloanele Moldovei, Bacău, România (2012);  Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova în cadrul  expoziției Autumnala-2018; Laureat al Premiului Național din Republica Moldova, domeniul Arte Plastice (2021); Medalia ”Mihail Grecu” a U.A.P. din Moldova (2021) și altele.

Expoziția va fi deschisă până la 2 aprilie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!