ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul pachet de dereglementare aprobat de Guvern va permite economisirea a circa 50 mln de lei anual

11:14 | 10.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Noul pachet de dereglementare, aprobat de Guvern la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și care aduce schimbări semnificative în domenii precum digitalizare, raporturi de muncă și controlul de stat al activității de întreprinzător va permite economisirea a circa 50 mln de lei anual (2,5 mln de euro). Despre aceasta a anunțat astăzi vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Documentele ar urma să fie aprobate de Parlament pe parcursul lunii martie, iar ulterior vor intra în vigoare, transmite MOLDPRES.

„Acest pachet va contribui semnificativ la reducerea birocrației din diferite domenii cum ar fi raporturi de muncă, digitalizare, IT și comunicații electronice, controale și inspecții. Ca rezultat al acestor modificări, estimăm că antreprenorii și cetățenii vor economisi cel puțin 50 mln de lei anual și cel puțin 200 de mii de ore de muncă anual, echivalent a 25 de mii de zile de muncă. Este un plus la productivitatea și eficiența antreprenorilor, este vorba despre economii de timp și bani pe care oamenii le pot investi în dezvoltarea afacerilor”, a declarat Dumitru Alaiba.

Potrivit noilor reglementări, în primii trei ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, organul de control nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se comit infracțiuni grave sau repetate de către întreprinzător. Totodată, antreprenorii vor fi anunțați din timp despre tipul verificării și va fi redus numărul controalelor inopinate nejustificate.

O altă modificare vizează eliminarea „pașaportului albastru medical”, care este acum obligatoriu pentru angajații din domeniul Horeca. „Asta este probabil una dintre cele mai umilitoare proceduri birocratice prin care trec mii de angajați ai sectorului Horeca dar și alte sectoare ale economiei. Unele estimări sugerează că sunt aproximativ 30 de mii de oameni. Astfel, eliminăm și un focar de corupție pe care îl estimăm la aproximativ 10 mln de lei anual în mită”, a precizat Alaiba. În baza noilor modificări, persoanele care se vor angaja în domeniul alimentației publice, vor putea efectua examenul medical la instituțiile medicale publice sau private, iar costurile vor fi acoperite din bugetul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Astfel, actul eliberat de instituția medicală va înlocui fișa medicală individuală sau „pașaportul albastru medical”.

Totodată, potrivit vicepremierului, vor fi excluse și raportările către centrele militare privind salariații, întrucât „această informație deja este la dispoziția statului și va fi oferită instituțiilor care au nevoie în regim online automatizat”.

Modificări vor suferi și raporturile de muncă. Spre exemplu, angajatorul nu va mai fi obligat să plătească indemnizația de concediu cu cel puțin trei zile înainte de plecarea salariatului în concediu. Indemnizația poate fi plătită la o altă dată agreată de comun acord, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul. 

Pachetul de dereglementare vizat a fost aprobat în această săptămână de Guvern și transmis spre examinare și adoptare Parlamentului. 

img23001930

img23001930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!