ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul Georgiei a renunţat, la rândul său, la proiectul de lege privind ''agenţii străini''

13:34 | 10.03.2023 Categorie: Externe

Tbilisi, 10 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul din Georgia a renunţat vineri la proiectul de lege privind "agenţii străini", care a declanşat o criză politică internă majoră şi care ameninţa să deraieze această ţară din Caucaz de pe drumul spre întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, relatează Reuters, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Parlamentarii au votat împotriva proiectului de lege, la a doua lectură, după ce partidul de guvernământ Visul Georgian şi-a retras sprijinul pentru iniţiativă, conform site-ului legislativului de la Tbilisi.

Zeci de mii de georgieni au ieşit în stradă în capitala Tbilisi pentru trei nopţi la rând ca să protesteze împotriva iniţiativei, spunând că guvernul încearcă să ducă ţara într-o direcţie tot mai autoritară.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari, care s-au adunat în faţa parlamentului la Tbilisi. Zeci de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestaţii.

Conform proiectului de lege, organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanţare din străinătate ar fi trebuit să se înregistreze ca "agent străin" la Ministerul Justiţiei.

Oponenţii spun că iniţiativa aminteşte de o lege din 2012 din Rusia pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima societatea civilă şi media independente.

Planurile, promovate de partidul de guvernământ Visul Georgian, au amplificat criticile interne la adresa puterii, acuzată că este prea apropiată de Moscova şi că, în acest fel, se poziţionează împotriva opiniei publice, care este ferm antirusă.

img23001942

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!