ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Alexandru Grecu va avea loc la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”

16:50 | 10.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” va avea loc sâmbătă, 11 martie, la ora 18.30, spectacolul „Căsătoria cu de-a sila” de Jean-Baptiste Moliere în regia lui Alexandru Grecu, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, „Căsătoria cu de-a sila”, una din comediile de referință ale lui Molière, ni-l prezintă pe celebrul personaj Sganarelle într-o situație pe cât de dificilă, pe atât de ridicolă. Un bărbat deja în vârstă o urmărește pe o domnișoară foarte frumoasă dar... vânturatică, dorind să se căsătorească cu ea. Sganarelle (Gheorghe Gușan) e bogat, pe când ea, Dorimena (Alexandrina Grecu), provine dintr-o familie săracă. O, cât de greu îi este înveteratului burlac să se despartă de libertatea sa comodă! Cât de mult se teme, ezită, nefericitul, să facă acest „pas spre fericirea sa”! Temerile lui devin aproape paranoice, mai ales după ce Dorimena declară că își dorește în căsătorie o viață liberă, plină de desfătări, care să n-o oblige la nimic. Tânăra și foarte ispititoarea Dorimena, de fapt, nu-și iubește admiratorul în vârstă, deși nu arată acest lucru. În sfârșit, s-a făcut o cerere în căsătorie, părinții viitoarei mirese sunt mulțumiți, oricum, viitorul ginere este foarte bogat.

Piesa și, respectiv, spectacolul omonim se încheie – cum altfel – cu un happy end în toată legea. Evident, în stil satiric, caricatural, grotesc, parodic. La fel cum este construit de regizorul Sandu Grecu întregul spectacol prezentat în premieră, cu o redutabilă echipă de actori tineri.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă. Potrivit regizorului Petru Hadârcă, ideea spectacolului a apărut în contextul discuțiilor despre cultura rusă și despre responsabilitatea autorilor și impactul operelor create asupra mentalităților și asupra formării opiniei sociale, discuții generate de războiul din Ucraina. ”Consider că nu interzicerea, ci, dimpotrivă, lectura, re-lectura, însoțite de analize la rece, de discuții și reflexie pe detalii ne-ar ajuta să înțelegem ce se întâmplă astăzi și, poate, am înțelege de ce s-a ajuns din nou la confruntarea dintre două lumi, dintre două modele atât de diferite de organizare a vieții și societății. Pentru un exercițiu de acest fel am ales soarta și opera lui Mihail Bulgakov”, a specificat regizorul.

Tot sâmbătă, la 18.30, Teatrul ”Luceafărul” va prezenta spectacolul ”Mama” de Dumitru Acriș, după textul autoarei Asya Voloșina, iar la 19.00, Teatrul ”Geneza Art” – spectacolul ”Hamlet” de William Shakespeare în regia Danielei Burlaca.

Duminică, 12 martie, la 17.00, Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” readuce în scenă spectacolul ”Macbeth”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, după tragedia omonimă de William Shakespeare, regia: Andrea Battistini (Italia), dirijor – Nicolae Dohotaru, la 17.30, Teatrul Național ”Eugene Ionesco” – spectacolul ”Peter Pan”,  după un text scris de scriitorul și dramaturgul scoțian James Matthew Barrie, o poveste îndrăgită de cei mari și de cei mici, regia și adaptarea scenică - Sergiu Chiriac, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” – spectacolul ”Casa Mare” de Ion Druță în regia lui Alexandru Cozub, la 18.30, Teatrul ”Luceafărul” – spectacolul ”Flori de Mină” de Szekely Csaba, în regia lui Slava Sambriș și la 19.00, Teatrul Geneza Art” – spectacolul ”Hamlet” de William Shakespeare în regia Danielei Burlaca.

img23001952

img23001952

img23001952

img23001952

img23001952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!