ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a creat condițiile necesare pentru educația copiilor din familiile refugiate din Ucraina

09:36 | 11.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a găzduit ieri Delegația Comitetului Ad Hoc pentru migrație al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), care se află în țara noastră într-o vizită de documentare asupra situației refugiaților din Ucraina, transmite MOLDPRES.

„Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu partenerii de dezvoltare, depune tot efortul ca să ofere educație de calitate și oportunități de încadrare în societate, într-un mediu prietenos pentru toți copiii din familiile refugiate din Ucraina”, potrivit Adrianei Cazacu, secretar de stat la MEC.

Pentru a face față crizei refugiaţilor, au fost identificate instituțiile de învățământ care pot încadra copii refugiați din Ucraina, elaborate actele normative de referință și materialele suport cu privire la încadrarea copiilor. 

Totodată, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au fost alocate mijloace financiare pentru alimentarea copiilor refugiați. Prin eforturile ministerului, au fost organizate on-line examenele de absolvire și admitere, copiilor le-au fost create condiții pentru odihna de vară în tabere, au fost organizate cursuri de limba română, consultații cu psihologii, participarea la activitățile centrelor pentru copiii. 

În prezent, în sistemul de învățământ  general din țara noastră sunt încadrați 1179 de elevi refugiaţi, care fac studii în 227 de instituții. De asemenea, cele 222 de grădinițe propuse copiilor ucraineni sunt frecventate de 708 copii.

Foto: MEC

img23001957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!