ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O acțiune de protest s-a desfășurat la Chişinău

15:40 | 12.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. O acțiune de protest s-a desfășurat astăzi în centrul Chișinăului, transmite MOLDPRES.

Protestul a fost organizat de „Mișcarea Pentru Popor” (MPP), din care face parte și partidul „Șor”, însă fără participarea a cel puțin două formațiuni care fac parte din MPP.  Asta după ce partidul PACE şi mişcarea Scutul Poporului au renunțat să participe la protestul programat pentru amiaza zilei de duminică, 12 martie.

Organizatorii acțiunii au anunțat inițial că vor protesta în fața Parlamentului, însă aceștia s-au deplasat mai departe spre Piaţa Marii Adunări Naţionale. Protestatarii au vrut să desfăşoare mitingul în faţa Guvernului, însă poliţia le-a interzis acest lucru, pe motiv că locaţia nu corespunde cu cea indicată în declaraţia depusă la Primăria Chişinău. Protestatarii au scandat lozinci împotriva „războiului în Moldova”, împotriva partidului de guvernământ și şefei statului, căreia i-au cerut „să-și asume plata facturilor pentru lunile de iarnă”. Totodată, manifestaţia opoziţiei a fost însoţită de un antiprotest, participanţii căruia scandau în susţinerea guvernării.

Protestatarii au blocat un segment al bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Transportul public a fost redirecționat pe străzile alăturate, iar șoferii au fost îndemnați să evite centrul capitalei. Acţiunea a finalizat cu citirea unei rezoluţii a mitingului.

Acţiunea de protest de astăzi a fost anticipată de un briefing de presă, susţinut de Viorel Cernăuțeanu, şef al Inspectoratului General al Poliției (IGP). Oficialul a anunţat despre măsurile organelor de drept din Republica Moldova, care au reuşit să întreprindă acţiuni pentru a preveni intențiile de destabilizare și dezordini planificate în cadrul evenimentelor din capitală. Declaraţiile şefului Inspectoratului General al Poliției au fost confirmate de secvenţe video, care au arătat unele detalii din operaţiunea de destructurare şi combatere a acţiunilor de destabilizare la protestele din Chişinău.

Tot astăzi, 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare. Până în amiaza zilei, au fost înregistrate patru alerte cu bombă în capitală, informația parvenind de la aceeași persoană. Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare.

Deocamdată nu a fost anunțat numărul persoanelor participante la acțiunea de protest.

Protestul de duminică este al treilea din acest an, reluat de Partidul ŞOR, după sărbătorile de iarnă.  Mai multe acţiuni de protest au început în capitala Republicii Moldova încă în toamna anului 2022. Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a. Însă acestea nu au un caracter masiv, deoarece mai multe investigaţii au arătat că protestatarii participă nu din convingeri, ci contra plată, ceea ce compromite ideea de protest.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!