ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Papa Francisc marchează 10 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice

13:52 | 13.03.2023 Categorie: Externe

Vatican, 13 mar. /MOLDPRES/. Papa Francisc a celebrat luni împlinirea a zece ani de la alegerea sa în fruntea Bisericii Romano-Catolice prin lansarea primului său podcast, informează ANSA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Întrebat care ar fi cel mai bun cadou de aniversare, suveranul pontif a răspuns: "pace, este nevoie de pace".

"Nu credeam că voi fi papa din timpul celui de-al treilea război mondial", a spus Francisc. "Îmi provoacă suferinţă să-i văd pe aceşti tineri că nu se întorc - indiferent dacă sunt ucraineni sau ruşi, nu are nicio importanţă pentru mine. Este greu", a adăugat papa, potrivit ANSA.

Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul papă latino-american, pe 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, primul papă din ultimele şase secole care a demisionat, aminteşte Reuters.

"Parcă a fost ieri", a povestit Francisc în podcast, realizat de Vatican News duminică, la reşedinţa papei, şi difuzat luni.

"Ce este un podcast?", a întrebat papa, iar la primirea explicaţiei, a răspuns: "Frumos. Hai să-l facem", după cum a povestit reporterul de la Vatican News, Salvatore Cernuzio.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio nu şi-a însuşit niciodată apartamentele papale din Palatul Apostolic, folosite de către predecesorii săi, explicând că preferă să trăiască într-un cadru comunitar pentru "sănătatea sa psihologică".

El i-a invitat pe toţi cardinalii aflaţi la Roma alături de el, luni, la celebrarea Sfintei Liturghii în capela casei Sfânta Marta, unde locuieşte de la alegerea sa.

O afecţiune persistentă la genunchi l-a obligat pe Francisc să alterneze între un baston şi un scaun cu rotile, însă starea sa generală de sănătate pare să fie una bună.

"Nu conduci Biserica cu un genunchi, ci cu un cap", i-ar fi declarat el unui consilier după ce a început să folosească ocazional un scaun cu rotile în public pentru prima dată în luna mai a anului trecut.

Francisc a declarat că ar fi gata să demisioneze dacă probleme grave de sănătate îl vor împiedica să se afle în fruntea Bisericii Romano-Catolice şi a celor 1,38 miliarde de credincioşi ai săi. El a afirmat însă că papii sunt "pe viaţă" şi că a fi papă emerit, ca predecesorul său, Benedict, nu ar trebui să devină o "modă". Benedict a demisionat din motive de sănătate, dar a mai trăit aproape 10 ani.

Prin aceşti 10 ani de pontificat, Francisc a depăşit durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. În această perioadă, el a vizitat 60 de state şi teritorii, parcurgând aproape 410.000 km, însă nu s-a întors în Argentina natală, o absenţă care a provocat numeroase speculaţii.

Francisc marchează 10 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice după ce a reuşit să contracareze opoziţia conservatoare din cadrul Bisericii, care a cerut de mai multe ori demisia sa şi care se află acum la răscruce de drumuri, căutând o nouă direcţie în urma morţii a două dintre figurile sale importante.

Se crede că cel mai lung pontificat a fost cel al Sfântului Apostol Petru, primul papă, care se estimează că a durat aproximativ 35 de ani. 

Foto: cbsnews.com

img23001992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!