ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a îndemnat cetățenii să nu ardă iarba uscată de pe terenuri

15:01 | 13.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu a îndemnat cetățenii să nu ardă iarba uscată de pe terenuri. Avertizarea a fost făcută în contextul creșterii numărului incendiilor de vegetație, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, curățarea terenurilor prin ardere, în condiții de vânt și pe timp uscat, poate duce la incendierea pădurilor, a liniilor de comunicații, țevilor de gaz și chiar a caselor de locuit.

„Începe un nou sezon agricol și mulți oameni, inclusiv agricultori, aleg să ardă iarba uscată ca să-și curețe câmpurile - o practică vicioasă care aduce mult disconfort și pune în pericol viața și sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea terenului incendiat. Practica dăunează mediului: focul arde substanța organică din sol, distruge microflora, omoară insectele benefice, păsările și animalele de câmp, iar pentru restabilire e necesară o perioadă foarte lungă de timp”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Pentru a combate aceste practici dăunătoare, anul trecut au fost majorate amenzile pentru cei care încalcă legislația și incendiază miriștile și vegetația uscată. „Amenda pentru persoanele fizice poate ajunge până la 15 mii de lei (circa 750 de euro), iar pentru persoanele juridice – până la 40 mii de lei. Incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat, este responsabilitatea noastră să avem grijă de natură și de cei dragi”, a menționat oficialul.

De la începutul acestui an, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat în jur de 300 de intervenții pentru a opri arderea vegetației uscate, care a compromis peste 830 ha de teren. Săptămâna trecută, 612 hectare de terenuri au ars, iar pompierii au intervenit în 217 cazuri ca să stingă incendiile.  

Foto: IGSU

img23001996

img23001996

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!