ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-a desfășurat un seminar cu privire la sănătatea solului

17:34 | 15.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Academia de Științe a Moldovei, împreună cu Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan” din Cluj Napoca, România, au organizat recent un seminar cu privire la sănătatea solului, informează MOLDPRES.

Manifestări științifice similare se desfășoară, în prezent, în 43 de țări din Uniunea Europeană și țări asociate. În plus, o serie de evenimente secundare sunt convocate pentru a facilita crearea rețelelor atât la nivel național, cât și între țări, între părțile interesate privind utilizarea terenurilor, facilitând astfel cererile pentru apelurile de proiecte ce vizează crearea laboratoarelor vii și a farurilor în UE și țările asociate.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat că din cele 1 mln 600 mii ha de teren agricol arabil, trecerea de la agricultura clasică la noile tehnologii de prelucrare a solului a înglobat doar 350 de mii de hectare de pământ, ceea ce constituie un nivel cu mult mai jos decât cel mediu european. Chiar și în unele foste republici sovietice, astăzi țări – membre ale UE, indicatorul de aplicare a noilor tehnologii depășește cu mult media din R. Moldova.

În context, Sorin Dan Clinci, directorul Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară „Ernest Lupan”, a afirmat că subiectul acestei întâlniri ține de lansarea Proiectul NAT100NS al Uniunii Europene care are ca tematică principală transformarea terenurilor agricole, forestiere, naturale, industriale și urbane în soluri sustenabile, o mare parte dintre care au degradat. 

În cadrul Programul Uniunii Europene „A soil Deal for Europe”, pe parcursul a doi ani vor fi create 100 de laboratoare în 43 state europene și cele asociate. De rând cu alte state, Republica Moldova ar putea beneficia și ea de trei laboratoare.

img23002097

img23002097

img23002097

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!