ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul şi-a stabilit priorităţile strategice în domeniul transportului

10:53 | 16.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Conceptul Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023-2030 definește politica Guvernului în domeniul transportului și infrastructurii de transport, în vederea dezvoltării unui sistem de transport accesibil, durabil, interoperabil și sigur, în corespundere cu prevederile Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Documentul a fost prezentat astăzi de Lilia Dabija, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, scopul Strategiei de Mobilitate pentru perioada 2023-2030 constă în stabilirea obiectivelor care vor asigura dezvoltarea durabilă a sectorului de transport și a unui management eficient al domeniului în scopul eficientizării transportului de pasageri și marfă, îmbunătățirii infrastructurii, conectivitatea rețelei strategice de transport a Moldovei la rețelele de transport internaționale, în special rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), cu un impact minim asupra mediului.

„Republica Moldova va dezvolta sistemul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi, porturi maritime într-o rețea integrată și pentru a asigura interconectarea și interoperabilitatea către rețelele Trans-Europene de Transport (TEN-T), ce va contribui la dezvoltarea pieței interne, la consolidarea coeziunii economice și sociale a statului”, a relevat Lilia Dabija.

Printre priorităţile Strategiei de Mobilitate ministrul a numit asigurarea planificării unei infrastructuri sigure și de înaltă calitate; asigurarea mobilității persoanelor și bunurilor în cele mai bune condiții sociale și de siguranță; asigurarea accelerării digitalizării sistemelor de transport; asigurarea trecerii la modele de transport prietenos mediului.

„Elaborarea Strategiei este necesară în activitatea socială, economică, precum şi pentru ridicarea nivelului de competitivitate al țării. În mare parte, documentul este condiţionat de nivelul redus de acces al grupurilor vulnerabile la infrastructură fizică; creșterea numărului de autovehicule antrenate în trafic; majorarea vârstei medii a autovehiculelor antrenate în trafic; înrăutățirea calității drumurilor naționale și locale; efectul negativ al transportului asupra mediul înconjurător”, conform ministrului.

Conceptul Strategiei de Mobilitate urmează să fie elaborat până în luna octombrie 2023, iar perioada de implementare este 2023-2030. Programul Strategiei va fi realizat din surse bugetare, precum şi din mijloace ale partenerilor de dezvoltare.

img23002107

img23002107

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!