ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Naistul Boris Rudenco își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

14:18 | 16.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Cunoscutul naist Boris Rudenco, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1953 în satul Găvănoasa, raionul Vulcăneşti. În 1971 a absolvit Şcoala de Cultură „Elena Sârbu” din Soroca, actualmente Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”.

A activat  în anii 1971-1973 în calitate de naist în Orchestra populară „Mugurel”, în Orchestra Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” (1973-1988) şi în Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” din anul 1988 până în 2011.

A evoluat pe cele mai prestigioase scene ale Republicii Moldova și pe cele de pe șase continente ale lumii. A susţinut concerte în Moscova, Paris, Sydney, Bucureşti, Ciudad de Mexico, Amsterdam, Atena, Bruxelles şi multe altele.

A cântat în ansamblu cu N. Prisăcaru, A. Robul, T. Zotov, V. Duminică, M. Amihalachioae, V. Iovu, P. Dabija, Gh. Zamfir, N. Botgros, L. Bejenaru, N. Sulac ș.a.

A înregistrat la Radio Chişinău melodii populare (Mărunţica, Ciocârlia, Sârba de la Slobozia Mare ş.a.), precum și patru CD-uri de muzică populară la nai.

În 1982 lui Boris Rudenco i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit” și în 2011 - cel de Artist al Poporului din R. Moldova.

img23002124

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!