ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gazoductul Bulgaria–Serbia va fi lansat conform programului, a declarat ministrul bulgar al Energiei

20:01 | 18.03.2023 Categorie: Externe

Sofia, 18 mar. /MOLDPRES/. Gazoductul Bulgaria–Serbia va fi lansat conform programului, în octombrie, a declarat ministrul interimar bulgar al Energiei, Rosen Hristov, în cadrul inspectării progresului activităților de construcție a interconexiunii de gaze în apropierea satului Dobroslavtsi, comunică BTA, citată de MOLDPRES.

Potrivit oficialului de la Sofia, proiectul se realizează conform graficului, chiar puțin în avans. „Suntem absolut siguri că proiectul va fi finalizat la timp din partea bulgară și în limita bugetului”.

Ministrul Hristov a subliniat că capacitatea conductei de gaz este de 1,8 miliarde de metri cubi pe an. În prezent, se desfășoară o analiză pe scară largă a pieței de gaze din Europa de Sud-Est și Centrală cu opt state europene, pentru ca și alte țări să-și diversifice sursele de gaz, așa cum a făcut Bulgaria, și este acum pregătită să construiască o stație de comprimare suplimentară de interconexiune pentru a-și mări capacitatea la 3,2 miliarde m3.

Proiectul este gestionat în același mod ca și construcția interconexiunii Grecia–Bulgaria, ceea ce a permis recuperarea restanțelor. „Toate structurile lucrează îndeaproape și facem schimb de informații în mod regulat, așa că nu doar controlăm, ci și sprijinim procesul”, a adăugat ministrul Hristov. El a subliniat că în prezent nu există îngrijorări cu privire la finalizarea proiectului. Gazoductul va permite inversarea fluxului, adică Bulgaria poate cumpăra gaz și din Serbia. Oficialul a precizat că interconexiunea este planificata să fie utilizată în direcția Bulgaria–Serbia, deoarece partea sârbă este încă dependentă de gazul rusesc și are capacitate rezervată la terminalul Alexandroupolis pe care Bulgaria îl construiește. „Această posibilitate de aprovizionare inversă ne oferă o securitate suplimentară în cazul în care trebuie să ne aprovizionam cu gaze din Europa Centrală”, a explicat Rosen Hristov.

Construcția interconexiunii a fost lansată pe 1 februarie. Conducta va avea aproape 170 de kilometri lungime, dintre care 62 km se află pe teritoriul Bulgariei. Interconexiunea începe de la Novi Iskar și se va conecta la rețeaua de gazoducte sârbe din orașul Niș.

Foto: BTA

img23002204

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!