ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Kazahstan se desfășoară alegeri parlamentare anticipate

10:41 | 19.03.2023 Categorie: Externe

Astana, 19 mar. /MOLDPRES/. Kazahstanul votează duminică în alegeri anticipate în care candidaţi independenţi ar putea fi aleşi ca deputaţi, semn al unei deschideri democratice timide, în pofida reflexelor autoritare persistente în cea mai mare ţară din Asia Centrală, informează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7:00 (1 GMT) pentru aproximativ 12 milioane de alegători, care vor avea timp să voteze până la ora locală 20:00.

O noutate a acestor alegeri o constituie prezenţa candidaţii neafiliaţi unor partide, o premieră din 2004.

Pragul de intrare în Majilis (camera inferioară a Parlamentului cu 98 de aleşi) a fost coborât la 5% şi o cotă de 30% a fost introdusă pentru femei, tineri şi persoanele cu dizabilităţi.

Aceste schimbări au reînviat într-o numită măsură peisajul politic al acestei foste republici sovietice care are graniţe cu Rusia şi China şi care este încă marcată de revoltele din ianuarie 2022, soldate cu câteva sute de morţi.

În legislatura anterioară, doar trei partide au fost reprezentate şi toate l-au susţinut pe preşedintele Kassim-Jomart Tokaiev, care a fost reales cu peste 80% din voturi în noiembrie, într-un scrutin fără concurenţă reală.

Aceste alegeri, care privesc şi parlamentele locale, au loc în urma reformei constituţionale din 2022 susţinută de preşedinte, aflat la putere din 2019.

img23002207

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!