ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A apărut „Calendarul Național-2023”

16:20 | 20.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a editat zilele acestea „Calendarul Naţional-2023”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Veronica Borș, director adjunct al instituției și coordonatorul lucrării, a menționat că aceasta cuprinde 185 de articole despre personalități, precum și informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare, comemorative, profesionale dar și alte aniversări importante din anul 2023, în 380 de pagini.

Potrivit sursei citate, „Calendarul Național-2023” are un caracter enciclopedic, cuprinzând nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități marcante din Republica Moldova, personalităţi notorii din România (în special din Țara Moldovei și România întregită), include nume de referință din cultura și civilizația universală. Ediţia din acest an este consacrată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Igor Vieru, pictor și grafician, scenograf.

Personalități marcante din domeniile științei, culturii și artei din țară sunt documentate: 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, enciclopedist, istoric, etnograf, geograf, filosof; 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, compozitor și violonist român; 100 de ani de la nașterea Ariadnei Șalari, prozatoare, scriitoare pentru copii, publicistă; 100 de ani de la nașterea lui Anatolie Mihul, inginer constructor român, profesor universitar; 100 de ani de la nașterea lui Igor Vieru, pictor și grafician; 95 de ani de la nașterea lui Ion Druţă, prozator, dramaturg, publicist; 90 de ani de la nașterea Eugeniei David, scriitoare, traducătoare, publicistă și redactor de carte ș.a.”, a precizat Veronica Borș.

Calendarul documentează și alte aniversări importante: 1910 ani de la inaugurarea, la Roma, a Columnei lui Traian, monument al etnogenezei românilor; 570 de ani de la Căderea Constantinopolului; 350 de ani de la Bătălia de la Hotin; 70 de ani de la înfiinţarea Ministerului Culturii al Republicii Moldova etc.

Din echipa de autori fac parte: Elena Barbos-Balinschi, Maria S. Ciobanu și Ana Struță iar din colegiul de redacție - acad. Andrei Eșanu (președinte), Iurie Colesnic (vicepreședinte), Elena Pintilei, director BNRM, dr. Iulian Filip, dr. Ion Xenofontov și Elena Balinschi (secretar). Coordonator de ediție - Veronica Borș.

img23002237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!