ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academicianul Victor Moraru a lansat o carte despre provocările trecutului, prezentului și viitorului R. Moldova

17:18 | 20.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. La Academia de Științe a Moldovei a fost lansată astăzi cartea „La Republiquie de Moldova: les enjeux du passe, du present et de l`avenir“ („Republica Moldova: provocări ale trecutului, prezentului și viitorului“), autor - membru corespondent Victor Moraru, vicepreședinte al AȘM. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Zilelor Francofoniei în Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Moraru a menționat că volumul are 200 de pagini și a apărut în limba franceză.

În alocuțiunea sa, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a menționat că Academia de Științe a Moldovei a avut întotdeauna legături strânse cu lumea științifică francofonă. Avem, în acest sens, la activ atestate, în ultimii ani, mai multe exemple de reușită academică: colaborările acad. Mihai Cimpoi, mai multe volume editate de acad. Boris Găină în colaborare cu savanții francezi, premiile de prestigiu obținute în Franța de regretatul acad. Nicolae Dabija, o serie de proiecte inițiate sau derulate deja de cercetătorii noștri și altele.

Potrivit  sursei citate, ”din avalanșa de probleme cu care se confruntă azi Republica Moldova (și după cum se sugerează, s-a confruntat ieri și se va confrunta mâine) autorul selectează cele pe care le consideră mai relevante sau mai aproape de interesele sale științifice. Este important însă că toate compartimentele cărții – chiar dacă au fost scrise în diferite perioade – continuă să rămână actuale. Și reflecțiile autorului – privitor la vocația europeană a Moldovei, accentuarea rolului valorilor europene, examinarea proceselor migraționale, identificarea și considerarea provocărilor cu care se confruntă țara noastră în complicatul ei drum spre integrarea europeană, raporturile Republicii Moldova cu NATO – apar în paginile cărții drept judicioase și consistente. Pe lângă acțiunea politică, lucrarea lui Victor Moraru vizează și acțiunea mediatică. A surprinde unele tendințe recente ale proceselor mediatice, a le propune o explicație plauzibilă, a monitoriza transformările spectaculoase ale mass-mediei la intersecția secolelor – acestea au fost obiectivele studiului, și ele au fost atinse. În definitiv, din paginile lucrării se constituie o panoramă a intensei vieți politice a Moldovei, precum și o experiență a pătrunderii complexelor fenomene sociale și politice, a subliniat președintele AȘM.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, cartea lui Victor Moraru este solid documentată, una care ne ajută să ne dumerim ce ne dă această integrare europeană, ce-a fost în trecut, ce este în prezent și ce ne așteaptă în viitor. În context, academicianul Alexandru Stratan a remarcat faptul că Victor Moraru promovează imaginea R. Moldova prin filiera europeană. Pe marginea lucrării s-au mai pronunțat acad. Boris Găină, membrul corespondent al AȘM, Victor Juc, moderator al manifestării, profesorul universitar Elena Prus, diplomatul Vlad Chirinciuc, dr. Silvia Grossu, conf. univ., secretar general al Secției Moldova a Uniunii Presei Francofone, redactor al publicației „Courrier de Moldavie“ ș.a.

Profesorul universitar Victor Moraru este autor și coautor a 22 de cărți (monografii și studii), editor coordonator a altor 22 de volume. A activat în calitate de decan al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM (1992-2004), director al Institutului Mass-Media, ULIM (2004-2010), director al Institutului Integrare Europeană și Științe Politice (2010-2013), academician coordonator al Secției Sociale și Economice a AȘM (2013-2018). În anul 2019 a fost ales vicepreședinte al AȘM.

img23002242

img23002242

img23002242

img23002242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!