ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

07:43 | 21.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost stabilită la nivel de 14% anual, față de 17 la sută cât a fost anterior. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.

Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivel de 16 la sută anual (față de 19 la sută cât era anterior), iar la depozitele ovenight - la nivel de 12 la sută anual (comparativ cu 15 la sută). 

„Această decizie de relaxare monetară continuă măsurile stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut. BNM urmărește stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze”, este specificat în decizia Comitetului executiv al BNM.

Totodată, BNM a precizat că după ultimele două decizii de relaxare a politicii monetare, ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în lei au avut tendințe diferite – ratele la depozite au scăzut, iar cele la credite au crescut nesemnificativ. Ratele de dobândă la creditele și depozitele în valută au scăzut neînsemnat.

Ultima modificare a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost efectuată la 7 februarie curent. Atunci rata de bază a scăzut de la 20% până la 17 la sută. 

Foto: bnm.md

img23002247

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!