ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gazul necesar pentru consumatorii din dreapta Nistrului trebuie achiziționat de la Energocom, susține ministrul Energiei

12:55 | 21.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Gazul necesar pentru consumatorii din partea dreaptă a Nistrului trebuie să fie procurat de la Energocom. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce ieri Moldovagaz a anunțat că până la sfârșitul lunii martie o parte din gazul procurat de la Gazprom va rămâne pe malul drept al Nistrului, transmite MOLDPRES.

Victor Parlicov a declarat la o conferință de presă că decizia respectivă a fost luată de Moldovagaz, fără a fi coordonată cu Ministerul Energiei. Potrivit oficialului, pe tot parcursul sezonului rece, partea dreaptă a Nistrului nu a consumat gaz livrat de către Gazprom, acesta fiind direcționat integral către Tiraspoltransgaz. În ultimele zile însă au fost achiziționate circa 2 mln de metri cubi de gaz de la Gazprom pentru necesitățile malului drept, decizia fiind argumentată de Moldovagaz prin faptul că „în contextul încălzirii vremii, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil”.

„Noi pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom. Poziția noastră este că noi trebuie să cumpărăm acest gaz de la Energocom din mai multe motive, inclusiv deoarece acele stocuri formate de Energocom au o valoare, acest gaz va trebui consumat și atâta timp cât acest gaz se cheltuie, consumatorii plătesc acești bani, iar asta dă resurse necesare Energocom-ului să procure acum gaze și să beneficieze de conjunctura de prețuri actuale de pe piață”, a precizat Parlicov.

Ministrul a afirmat că prețurile la gazul procurat de la Gazprom și costul mediu ponderat al gazului livrat de Energocom „sunt practic echivalente”. „Nu excludem complet procurarea gazului de la Gazprom pentru malul drept, dar pentru asta trebuie să avem o conjunctură mai favorabilă de prețuri”, a punctat ministrul. 

Moldovagaz a anunțat ieri că „în legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil”. ”În situația creată, luând în considerare că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare, SA „Moldovagaz” până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de m3 pe zi de la SA „Energocom”, a precizat Moldovagaz.

În luna martie, prețul gazului procurat de la Gazprom este de 1011,73 dolari pentru mia de metri cubi, în condițiile în care astăzi la bursa europeană prețul gazului a ajuns la 429 de dolari per mia de cubi.

img23002261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!