ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Relațiile de cooperare mediatică dintre MOLDPRES și AGERPRES vor fi reglementate printr-un Acord de colaborare

14:54 | 21.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Agenția Informațională de Stat MOLDPRES a încheiat astăzi un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România. Documentul prevede difuzarea reciprocă a știrilor, fotografiilor și produselor informaționale, transmite MOLDPRES.

Semnarea Acordului a avut loc la Chișinău, în timpul unei vizite oficiale a directorului agenției Agerpres, Claudia Victoria Nicolae. Totodată, la întrevedere a participat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

În cadrul evenimentului, directorul Moldpres, Petru Beregoi, a mulțumit conducerii Agerpres și ambasadorului României la Chișinău pentru deschiderea de care au dat dovadă pentru a semna acest acord de colaborare. „Documentul pune bazele unei colaborări de durată dintre Agerpres și Moldpres. Acest Acord va intensifica relațiile dintre cele două instituții prin schimbul reciproc de produse mediatice. Ne dorim o colaborare eficientă pentru dezvoltarea celor două agenții de presă. Totodată, ne bucurăm că după o etapă de stagnare a relațiilor dintre Moldpres și Agerpres, acest Acord va pune bazele reluării schimbului informațional”, a spus Petru Beregoi.

La rândul său, directorului agenției Agerpres, Claudia Victoria Nicolae, a subliniat că cele două instituții de presă sunt surse oficiale de informare. „Agerpres și Moldpres sunt agenții informaționale de stat, ceea ce confirmă prezentarea informațiilor absolut veridice, preluate și de către instituțiile media internaționale. România și Republica Moldova sunt țări cu tradiții și valori comune, iar schimbul reciproc a informațiilor mediatice este binevenit și imperativ”, a afirmat Claudia Victoria Nicolae.

După fondarea Moldpres, primul act de colaborare a fost semnat cu Agerpres, la 20 mai 1992, pe atunci între Moldova-pres și Rompres.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și prima agenție autonomă din România. Instituția a fost înființată în martie 1889, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, cu rolul de a difuza în țară un „serviciu exact și rapid a tuturor știrilor de interes general sau special”. Agerpres deține cea mai mare arhivă de fotografii din România. În 2013, agenția a trecut printr-un proces de rebranding privind orientarea către mediul online, îmbogățirea zonei multimedia cu o platformă video interactivă și introducerea conceptului de jurnalism complet.

MOLDPRES a semnat Acorduri similare cu Agențiile Ukrinform din Ucraina și ANSA din Italia, BTA din Bulgaria, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. Totodată, în prezent au loc discuții cu Agențiile de presă din Grecia, Lituania, Letonia, Georgia și Armenia pentru încheierea unor acorduri similare.

img23002267

img23002267

img23002267

img23002267

img23002267

img23002267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!