ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost marcată cea de-a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-slovace

17:20 | 21.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. O expoziție fotografică cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre Republica Slovacă și Republica Moldova și a împlinirii a 30 de ani de la înființarea Republicii Slovace a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, informează MOLDPRES.

Aceasta prezintă principalele capitole şi evenimente ale relaţiilor bilaterale dintre Slovacia şi Moldova, prietenia de lungă durată şi cooperarea fructuoasă dintre cele două state.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Slovaciei la Chișinău, Pavol Ivan, a menționat că expoziția cuprinde 23 de panouri, prima parte a căreia prezintă cele trei decenii de relații bilaterale, de prietenie reciproce și cooperare de succes între cele două țări.

Potrivit oficialului, în ultimii 30 de ani, Slovacia și Moldova au construit relații puternice de dialog politic regulat, economic, comercial, cooperare pentru dezvoltare, schimburi culturale și universitare, precum și unele dintre vizitele oficiale și de lucru au fost efectuate la nivelul președinților, prim-miniștrilor  și  miniștrii afacerilor externe. Expoziția include câteva fotografii unice care demonstrează relația puternică și de lungă durată dintre Slovacia și Moldova. Aceasta arată o cronologie a istoriei relațiilor bilaterale, inclusiv evenimente cheie, vizite oficiale și proiecte de dezvoltare și alte activități conexe. Vizitatorii vor putea afla despre evenimentele istorice care au modelat relația dintre cele două țări, inclusiv semnarea primelor acorduri bilaterale și despre înființarea Ambasadei Slovacei la Chișinău.

Totodată, diplomatul a afirmat că partea integrantă a expoziției fotografice sunt panourile care prezintă povestea de succes a Slovaciei (1993 – 2023) care marchează cea de-a 30-a aniversare de la înființarea statului slovac. Acestea sunt concentrate pe istoria bogată și moștenirea culturală a țării, precum și pe realizările sale în dezvoltarea politică, economică și socială din ultimele trei decenii, inclusiv pe integrarea euro-atlantică a țării. Expoziția prezintă o serie de fotografii care oferă vizitatorilor o privire asupra călătoriei națiunii după divizarea fostei Cehoslovaciei la statutul său actual de națiune independentă prosperă și responsabilă - Republica Slovacă.

Prezent la eveniment, secretarul de stat  al Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc,  a apreciat înalt relațiile diplomatice dintre cele două țări, care în cei 30 de ani au cunoscut o dezvoltare aprofundată.

Relațiile diplomatice dintre Slovacia și R. Moldova au fost stabilite începând cu 16 februarie 1993. La 1 ianuarie 2023, a fost sărbătorită cea de-a 30-a aniversare a Independenței Republicii Slovace.

Expoziția va fi deschisă până la 6 aprilie.

img23002274

img23002274

img23002274

img23002274

img23002274

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!