ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Leonid Popescu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

07:57 | 22.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Leonid Popescu, deținător al ”Ordinului de Onoare” și al ordinului ”Andrei Rubliov”,  Maestru în Arte, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Leonid Popescu a afirmat că pentru el ziua sa de naștere este una obișnuită, dar, ca pictor restaurator de biserici, aflându-se toată viața printre zidurile zugrăvite cu sfinți, sărbătorește astăzi Sfinții 40 de Mucenici, care s-au jertfit pentru credința lor. ” Totodată, astăzi, la ora 15.00, voi lansa la Biblioteca Publică ”Onisifor Ghibu” romanele mele ”Tragedie pozitivă” și ”Deportări din Valea Răutului” și voi vernisa o expoziție de pictură cu genericul ”Cuvânt și culoare”, a precizat artistul plastic.

Potrivit vicepreşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, Leonid Popescu este unul dintre cei mai reprezentativi plasticieni, pe care îi are la ora actuală R. Moldova. Regretatul critic de artă Tudor Braga menționa într-un eseu că Leonid Popescu este un talent polivalent, care practică pictura monumentală religioasă, pictura şi grafica de şevalet, ilustraţia de carte. ”De asemenea, el este arhitect, scriitor, publicist cu abordări în tablete despre plasticieni, evoluţia artelor contemporane şi tematicilor culturale”, a subliniat Tudor Braga.

La rândul său, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că Leonid Popescu a realizat picturi în biserici şi mănăstiri din R. Moldova, România, Rusia şi Ucraina. „Una dintre marile realizări ale sale o constituie faptul că, împreună cu o echipă de artişti plastici, pe care a format-o, a pictat interiorul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din capitală, a remarcat Arcadie Suceveanu. În context, academicianul Mihai Cimpoi a constatat că, prin iscusința sa, Leonid Popescu a fost distins cu prestigioase decorații ale Mitropoliei Moldovei, Patriarhiei Ucrainei și Patriarhiei Ruse, iar lucrările sale fac parte din tezaurului cultural al neamului nostru.

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. De asemenea, este deținătorul ordinului ”Andrei Rubliov” al Patriarhiei ruse. Leonid Popescu are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

img23002280

img23002280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!