ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început sezonul lalelelor la Istanbul

12:43 | 22.03.2023 Categorie: Externe

Ankara, 22 mar. /MOLDPRES/. Sezonul lalelelor anunță sosirea primăverii la Istanbul. În fiecare an, în luna aprilie, cele mai populare locuri din cel mai mare oraș al Turciei sunt decorate cu lalele de diferite culori, transformând orașul într-un adevărat festival al culorilor, comunică MOLDPRES.

În fiecare an, piața Sultanahmet este decorată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă intens vizitată atât de localnici, cât și de turiști.

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia în regiunea Anatolia din Munții Pamir, aflați în Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi „patria” de unde lalelele își au originea. Încă din secolul al XII-lea, lalele au devenit un adevărat simbol în cultura turcă. Planta bulboasă și erbacee a fost la modă în perioada otomanilor, fiind considerată un bun subiect pentru poezii, edicte, povești și picturi în miniatură. Lalelele au fost pictate pe numeroase moschei, pietre funerare și palate, dar și pe covoare, caftane, lăzi pentru haine sau monede. Mai mult, cadrele militare au gravat lalele pe căștile de luptă sau pe tunuri.

La Istanbul, lalelele au fost considerate flori sălbatice și au început să fie cultivate și plantate în grădini abia în secolul al XVI-lea. Lalelele au căpătat o importanță deosebită în cultura locală în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care avea o pasiune pentru aceste flori și care a condus ulterior la dezvoltarea și cultivarea unui număr foarte mare de soiuri de lalele în Turcia. Tot în această perioadă a apărut și „laleaua de Istanbul” considerată în aceea perioadă ca fiind simbolul orașului.

Mai târziu, în perioada domniei sultanului Ahmet al III-lea, lalelele au crescut din nou în notorietate prin prisma celor peste două mii de soiuri care deja se cultivau. Astfel, sultanul Ahmet al III-lea a și numit această perioadă „Epoca Lalelelor” care avea să înceapă în secolul al XVIII-lea.

Pe măsură ce au apărut mai multe soiuri, culorile pe care le prezintă lalelele au primit diferite semnificații: lalelele roșii simbolizează dragostea; lalelele albe simbolizează puritatea/inocența; lalelele violet simbolizează noblețea/romantismul; lalelele galbene simbolizează bucuria/speranța; lalelele negre (foarte rare) simbolizează însăși raritatea/unicitatea; lalelele în dungi aduceau un compliment persoanelor care aveau ochii frumoși.

În Europa, istoria lalelelor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea Austria, la Viena, iar apoi a continuat în Țările de Jos. Imediat ce au dobândit o mare popularitate în Țările de Jos, lalelele au fost transportate în Canada, la Ottawa, iar ulterior au devenit renumite în întreaga lume.

Există numeroase soiuri de lalele care sunt cultivate astăzi în Anatolia, iar printre acestea se numără „laleaua inversată”, cunoscută și sub numele de „mireasa plângătoare”. Există 167 de specii de lalele inversate în întreaga lume, iar 43 dintre acestea pot fi văzute în Turcia.

img23002301

img23002301

img23002301

img23002301

img23002301

img23002301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!