ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În centrul capitalei a fost descoperit un pavaj din sec. XIX

17:16 | 22.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. În timpul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 August 1989 din capitală, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin a fost descoperit un drum pavat din piatră din secolul XIX. Ieri, a demarat documentarea și studierea vechiului drum pavat, cercetările sunt efectuate de către un grup de arheologi, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic a menționat că spre finalul primei zile de cercetare, a fost curățată și evidențiată o porțiune cu o lungime de aproape 20 de metri și o lățime de circa 4 metri din imediata apropiere a Muzeului Național de Artă al Moldovei.

”Cu toate că este prematur să formulăm concluzii privind structura și amenajarea pavajului, se observă clar că în zona examinată există un segment lat de aproape 3 metri pavat cu pietre de granit. Alături de acesta, spre marginea de nord a drumului, se găsește un strat de pavaj lat de circa 1 metru format din piatră de calcar, având inserții ocazionale de gresie. Câteva pietre din gresie semnalate pe latura nordică provin de la bordura drumului vechi. De asemenea, alăturat drumului a fost semnalată o structură mică din cărămidă veche, care urmează a fi investigată în zilele următoare”, a precizat Vlad Vornic.

Potrivit sursei citate, lucrările de cercetare sunt necesare pentru a determina starea în care se află caldarâmul în diferite porțiuni și dacă poate fi conservat. „În calitate de arheolog, pledez pentru conservare, însă lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere. Trebuie găsite cele mai potrivite soluții, astfel încât să păstrăm și istoria, dar nici să nu îngreunăm traficul în capitală”, a mai spus  directorul Agenției Naționale Arheologice.

Această descoperire a readus în discuție posibilitatea transformării străzii 31 August în una pietonală sau într-o zonă cu acces limitat pentru mașini, problemă care a fost abordată adeseori de către experți în ultimii ani.

Cercetarea arheologică este finanțată de Direcția generală mobilitate urbană a Primăriei Chișinău. Lucrările de cercetare se vor efectua timp de două săptămâni.

img23002315

img23002315

img23002315

img23002315

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!