ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor și integrării europene, a afirmat premierul României

13:30 | 23.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor și integrării europene cu scopul de a oferi un trai mai bun cetățenilor săi, iar România va acorda tot sprijinul în realizarea obiectivelor propuse de țara noastră. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de premierul României, Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, transmite MOLDPRES.

Nicolae Ciucă a punctat că Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european și internațional, care trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o țară mai sigură, mai prosperă și mai europeană, pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetățenilor. „Nu există altă opțiune care să poată oferi cetățenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai demn, decât integrarea în UE”, a spus Ciucă. 

„Avem o agendă bilaterală intensă, proiecte pentru un trai mai bun al cetățenilor noștri și pentru relații mai strânse între cele două maluri ale Prutului. Am discutat despre demersurile noastre pentru renovarea și construcția de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la hotar și pentru dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state. Prin aceste proiecte urmărim să facilităm procesul de aderare și de conectare a R. Moldova cu spațiul european. Am abordat aspecte legate de prezența investitorilor români în economia moldovenească. România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al R. Moldova prin acordarea de burse de studii. Am convenit astăzi să identificăm acele domenii și sectoare cu potențial și oportunități de ambele părți, astfel încât să asigurăm finanțarea pentru a ne asigura că acele sectoare să se dezvolte prin contribuție bilaterală”, a menționat prim-ministrul României.

Oficialul de la București a salutat promulgarea de către șeful statului Maia Sandu a Legii care confirmă că limba de stat este cea română. În altă ordine de idei, Nicolae Ciucă a afirmat că „războiul din Ucraina, implicațiile lui asupra Republicii Moldova, precum și acțiunile de destabilizare reclamă o coordonare strânsă și constantă între țările noastre”. Totodată, oficialul român a precizat că acțiunile hibride cu care se confruntă Republica Moldova pot fi combătute prin credibilitatea pe care cetățenii o au față de autoritățile statului. 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a mulțumit României pentru sprijinul acordat țării noastre. „Datorită susținerii și ajutorului României și Uniunii Europene și a statelor membre am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor - nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna. România este avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel noi putem avansa în parcursul european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul din Ucraina. Astăzi am convenit acțiunile comune de perspectivă în implementarea programului național pentru următorii trei ani privind învățarea limbii române de către minoritățile etnice din R. Moldova. Extinderea relațiilor economice este un alt subiect important în agendă. Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut. În luna mai lansăm circulația pe podul de pontoane Leova - Bumbăta. Urmează modernizarea a trei poduri existente. Sunt bucuros să anunț că 58 de proiecte de infrastructură din programul „Satul european” vor fi valorificate imediat. Suplimentar, vor fi dotate laboratoare în școli și vor fi achiziționate autobuze școlare pentru copiii noștri. Aceasta este prima etapă cu o valoare totală de 25 mln de euro de realizare a acordului privind asistenta nerambursabilă de 100 mln de euro oferită de România. Nu există localitate care să nu aibă o prezență românească și îmi exprim convingerea că această prezență va fi în creștere și va fi reciprocă”, a declarat Dorin Recean.

Premierul României, Nicolae Ciucă, efectuează astăzi o vizită la Chișinău. Pe lângă întrevederea cu Dorin Recean, agenda include discuții cu șeful statului Maia Sandu și cu președintele Parlamentului Igor Grosu.

img23002345

img23002345

img23002345

img23002345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!