ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași va efectua un turneu la Chișinău

17:49 | 23.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Două spectacole va prezenta la Chișinău Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași, în perioada 25-26 martie, în cadrul celei de-a noua ediții a Reuniunii Teatrale. Ediția din acest an marchează evenimente de referință din istoria comună a celor două țări, România și R. Moldova: Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 și Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918, informează MOLDPRES.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și al Primăriei Municipiului Iași. Turneul din acest an aduce pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în preajma Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie, două producții de succes ale trupei ieșene: „1984” și „Gaițele”.

Astfel, sâmbătă, 25 martie, la ora 18.00, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași va oferi publicului chișinăuian spectacolul ”1984” de George Orwell, o adaptare de Robert Icke şi Duncan Macmillan, în regia lui Claudiu Goga. Din distribuție fac parte: Cosmin Maxim, Constantin Puşcaşu, Ada Lupu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Horia Veriveş, Andreea Boboc, Diana Roman, copiii Sara Niţă/Adela Obadă.

Duminică, 26 martie la 18.00, Naționalul ieșean va prezenta spectacolul „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, în regia lui Ovidiu Lazăr. Din distribuție fac parte: Mihaela Arsenescu Werner și Tatiana Ionesi, Irina Răduţu Codreanu, Andreea Boboc, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveş, Diana Roman, Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu și Ştefan Neagu. Potrivit lui  regizorului Ovidiu Lazăr, textul lui Kirițescu pune indirect în discuție una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenței dintre familie și clan. ”Familia se bazează, se construiește și se menține pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relații autentice, responsabile, firești, de ajutor reciproc, pe răbdare și pe toleranță. Clanul are ca reguli esențiale interesul și supraviețuirea pe cont propriu”, a afirmat Ovidiu Lazăr.

„ReUniuni Teatrale”, proiect cu tradiție al Teatrului Național din Iași, a fost inițiat cu scopul de a aduce împreună creatori și public de teatru de pe cele două maluri ale Prutului, de a promova  o spiritualitate comună.

img23002355

img23002355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!