ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproape 2000 de persoane s-au infectat anul trecut cu tuberculoză

10:32 | 24.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, tuberculoza reprezintă una dintre problemele prioritare de sănătate publică, în anul trecut medicii au luat în evidență aproape 2000 de pacienți cu această maladie. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextual marcării Zilei mondiale de profilaxie a tuberculozei (TBC), comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în anul curent evenimentul se va desfășura cu genericul „Da! Putem stopa TB!” și are menirea să atenționeze autoritățile asupra necesității urgente de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC, adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS, implementarea inovațiilor, accelerarea acțiunilor pentru combaterea epidemiei de TBC.

Conform sursei citate, anul acesta este critic, cu oportunități de a crește vizibilitatea și angajamentul politic la Reuniunea de nivel înalt a ONU privind tuberculoza. Tema atrage atenția asupra TBC și asupra puterii colective de a stopa boala până în 2030 pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și anume: reducerea incidenței prin TBC cu 80% și a deceselor cu 90% și pentru a elimina cheltuielile catastrofale pentru familiile afectate de maladie până în anul 2030.

OMS va lansa, de asemenea, un apel la acțiune cu partenerii, cerând statelor membre să accelereze lansarea noilor scheme de tratament mai scurte, recomandate pentru tuberculoza rezistentă la medicamente.

TBC rămâne unul dintre cei mai letali ”criminali infecțioși” din lume. Un total de 1,6 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei în anul 2021. La nivel mondial, tuberculoza este a 13-a cauză de deces.

img23002373

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!