ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Refugiații din Ucraina au avut o influență pozitivă asupra economiei moldovenești, potrivit unei analize

13:06 | 24.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Refugiații din Ucraina, care au fugit din calea războiului, au avut o influență pozitivă asupra economiei moldovenești. Aceștia, fiind cazați pe teritoriul țării noastre, au consumat bunuri aducând bani în bugetul național. Totodată, au salvat ramura HoReCa, cazându-se în hotelurile, motelurile și pensiunile turistice din Republica Moldova. Concluziile se conțin într-o analiză efectuată de expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Ioniță, un prim aspect important al războiului din Ucraina este faptul că exporturile moldovenești în 2022 au explodat. Astfel, dacă în 2021 acestea au totalizat 3,1 mlrd de dolari, anul trecut exporturile au atins cifra de 4,3 mlrd de dolari. „Noi exportăm în Ucraina, și respectiv mărfurile ucrainene le importăm și exportăm în alte țări. Din acest export de bunuri, circa 850 de mln de dolari, bunuri livrate peste hotare de către Republica Moldova, sunt generate de fluxurile de mărfuri din și spre Ucraina”, a spus expertul.

El a menționat că agenților economici moldoveni, în special celor din domeniul transportului, războiul din Ucraina le-a adus venituri financiare. Astfel, dacă pandemia a prăbușit sectorul serviciilor de transport, de mărfuri și de pasageri la 250 mln de dolari în 2020, anul trecut, estimativ, volumul serviciilor de transport a ajuns la 480 mln de dolari. Dintre acestea, până la 150 mln de dolari au fost generate de deservirea, fie a pasagerilor, fie a mărfurilor, care au venit din Ucraina sau au plecat spre Ucraina. 

Veaceslav Ioniță a remarcat că bugetul național în 2022, datorită reducerii consumului din partea populației, a avut o creștere modestă. Însă, refugiații ucraineni au contribuit la formarea lui. „Ucrainenii care trăiesc în Republica Moldova consumă bunuri și servicii. Astfel, ei generează venituri sub formă de TVA și accize la bugetul de stat. Cinci mii dintre ucraineni muncesc deja în țara noastră. Aceștia plătesc asigurări sociale, medicale și alte taxe și impozite”, a precizat analistul economic.

De la începutul războiului, circa 1 milion de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova, iar peste 100 de mii dintre aceștia rămân în continuare pe teritoriul țării noastre. 

img23002387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!