ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

16:22 | 24.03.2023 Categorie: Comunicate

Proiectele regulamentelor privind funcționarea RSA și întocmirea, administrarea și difuzarea listelor electorale au fost consultate cu părțile interesate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a desfășurat, astăzi, a doua rundă de consultări publice pe marginea a două proiecte de acte normative: regulamentul cu privire la Registrul de Stat al Alegătorilor și regulamentul cu privire la întocmirea, administrarea și difuzarea listelor electorale.

Evenimentul se încadrează în șirul de activități care urmăresc informarea publică privind prevederile noului Cod electoral, precum și consultarea părților interesate în procesul de ajustare și/sau elaborare a cadrului normativ intern al CEC.

La eveniment au participat reprezentanți ai partidelor politice, ai autorităților publice centrale și locale, ai organizațiilor societății civile, precum și partenerii de dezvoltare.

Reprezentanții Promo-LEX, autorităților locale, dar și exponenți ai partidelor politice au venit cu mai multe comentarii și propuneri privind îmbunătățirea și completarea proiectelor de regulamente discutate. Acestea s-au referit la întocmirea unui Registru de evidență a deceselor, actele de identitate în baza cărora se realizează actul votării pentru cetățenii din diasporă, cooperarea cu inspectoratele de poliție raionale în procesul de transportare a documentelor electorale, inclusiv a listelor electorale, etc.

Toate propunerile de îmbunătățire a proiectelor de regulamente vor fi analizate de către CEC și documentele ajustate înainte de aprobarea acestora.

Consultarea publică a fost organizată în parteneriat cu Asociația Promo–LEX, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), iar proiectele de regulamente elaborate cu suportul experților Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!