ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Localitatea Dobrotița din Bulgaria s-a înfrățit cu satul Moscovei din R. Moldova

17:06 | 24.03.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Satul Dobrotița din nord-estul Bulgariei s-a înfrățit cu localitatea moldovenească Moscovei din raionul Cahul. Potrivit recensământului din 2004, Moscovei are o populație de 3035 de locuitori, dintre care 1022 sunt etnici bulgari, comunică MOLDPRES cu referire la BTA.

Acordul de înfrățire a fost semnat în comuna Moscovei de către primarii celor două localități, Iskra Gheorghieva și Stepan Volkov, au menționat membrii delegației bulgare care s-a aflat la Moscovei în cadrul Clubului de presă BTA de la Taraclia.  

În afară de primar, din delegația de la Dobrotița au mai făcut parte un  profesor de istorie de la școala locală, Angelinka Ruseva, precum și reprezentanții vinăriei Oprev, Ghergana Gheorghieva și Nezhlya Zaharieva. Delegația a fost condusă de președintele Fundației Viitorul 2008 din Silistra, Ivaylo Anghelov, care a fost animatorul înfrățirii.     

"Am aflat de la Ivaylo că există un asemenea loc care e asemănător cu satul nostru – agrar, oamenii de acolo cultivă viță-de-vie și fac vin. Am decis că ar fi o idee bună să ne întâlnim cu acești oameni și pe viitor am putea să facem ceva împreună, în economie sau în cultură”, a spus primarul din Dobrotița.

Ea, de asemenea, speră că tineri și vinificatori din cele două sate pot efectua schimburi de vizite. ”Am văzut copii care sunt încântați de straiele bulgărești. Daca pot veni la noi, am fi nespus de bucuroși să-i primim în școala noastră”, a menționat Angelinka Ruseva.  

Ghergana Gheorghieva de la vinăria Oprev a spus că l-a cunoscut de mult pe Ivaylo Anghelov și că nu a fost pentru prima dată când ea s-a întâlnit cu etnici bulgari din afara Bulgariei. ”Facem asta ca să-i încadrăm, să le arătăm că sunt mereu bineveniți în Bulgaria și că am stabilit contacte cu ei. Dorim să păstrăm în regiunea noastră soiurile de vinuri tradiționale bulgărești, noi aplicăm metode moderne de producere a vinurilor, avem cunoștințe în domeniul turismului vinicol. De aceea, ne-am gândit că ar fi bine să vedem cum este produs vinul în Moldova și ca voi să veniți la noi”, a adăugat Gheorghieva în discuțiile cu localnicii.   

Ea a invitat vinificatori locali să participe la Zilele Porților Deschise, organizate în Bulgaria de către Asociația Hrubelor de Vinuri din Nord-Est.

Viitorul 2008 a activat timp de aproape 15 ani pentru cercetarea, dezvoltarea și păstrarea comunităților istorice bulgare din România, Ucraina, R. Moldova, Serbia și Ungaria.   

Foto: BTA

img23002397

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!