ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-a desfășurat o conferință internațională privind traficul ilicit de mărfuri

19:32 | 24.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. La Chișinău s-a desfășurat astăzi conferința internațională „Traficul ilicit de mărfuri în Sud-Estul Europei - provocări actuale”. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, în parteneriat cu ACTIV - ONG din România, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului a fost realizată analiza dinamicii traficului ilicit de mărfuri și posibile evoluții ale fenomenului, în contextul a trei provocări regionale: noul statut al Republicii Moldova de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, războiul din Ucraina, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a subliniat că evenimentul servește drept o platformă de sprijin pentru soluționarea problemelor de ordin transnațional și de sporire a rezilienței autorităților la crizele actuale. „Poliția de Frontieră, în conlucrare activă cu partenerii de cooperare, este pregătită să răspundă oricăror crize de securitate și umanitare, având un hotar deschis, bine controlat și sigur”, a spus Rosian Vasiloi.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a menționat că instituția este angajată în conjugarea eforturilor și intensificarea cooperării internaționale pentru a lupta eficient contra comerțului ilicit cu mărfuri, în special o atenție sporită este acordată combaterii traficului ilicit cu produse din tutun. „Contrabanda cu țigări, inclusiv cu produse contrafăcute, este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean, afectând considerabil bugetele Republicii Moldova, Ucrainei și ale statelor-membre UE”, a afirmat Igor Talmazan.

Conferința internațională dedicată provocărilor actuale în traficul ilicit de mărfuri în Europa de Sud-Est se află la cea de-a 2-a ediție și face parte dintr-o serie de evenimente cu caracter regional, care își propun să reunească toți actorii implicați în prevenirea și combaterea traficului ilicit de mărfuri. 

Foto: Poliția de Frontieră

img23002402

img23002402

img23002402

img23002402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!