ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ianuarie-martie, prețul mediu ponderat al gazelor livrate de Energocom a fost de 1095 de dolari

14:12 | 27.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. În lunile ianuarie-martie, SA Energocom a vândut către SA Moldovagaz circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari pentru mia de metri cubi (fără TVA), transmite MOLDPRES.

Energocom a precizat că „prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care Gazprom a livrat Moldovagaz - 1107 dolari SUA/ 1000 mc (fără TVA)”. Gazele vândute de SA Energocom au provenit din stocurile strategice, care au fost procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. „Am acționat la acea vreme, ca și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criza energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, a precizat Energocom. 

Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a afirmat că în prezent responsabilii analizează ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpere gaze la prețuri mai avantajoase în comparație cu cele din perioada rece. Cotațiile de la bursă sunt de referință, iar acestora li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice.

SA Energocom a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către Moldovagaz.

În luna martie, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom este de 1011,73 dolari pentru mia de metri cubi, față de 1054 de dolari cât a fost în luna februarie și 1230 de dolari în luna ianuarie.

Foto: Energocom

img23002442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!