ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Un ansamblu sculptural format din două busturi și o pisanie a fost inaugurat la Ialoveni

17:00 | 27.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Un ansamblu sculptural, format din două busturi și o pisanie, a fost inaugurat astăzi în Parcul „Sfatul Țării” din orașul Ialoveni. Evenimentul a marcat împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România și la acesta au fost prezenți speakerul  Igor Grosu, președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, miniștrii Culturii de la București și Chișinău, însoțiți de o delegație de deputați și primari, comunică MOLDPRES.

Ansamblu sculptural a fost donat Consiliului raional Ialoveni de către Primăria Buzău la solicitarea președintelui raionului Ialoveni, Mihai Silistraru. Sculpturile au fost sfințite astăzi de un sobor de preoți conduși de Înaltpreasfinția sa Petru, Mitropolitul Basarabiei. Ulterior oficialii au depus flori la cele două busturi ale lui Alexandru Marghiloman și Ion Constantin Inculeț.

În discursul susținut la ceremonia de inaugurare a ansamblului sculptural, președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu a salutat ultimele modificări operate în Constituția Republicii Moldova și a menționat că aniversarea a 105 ani de la unirea Basarabiei cu România și inaugurarea sculpturilor sunt un motiv de mare sărbătoare. „Unirea Basarabiei cu România nu a fost deloc ușoară și astăzi îi cinstim pe acești doi mari oameni politici Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț care au făcut posibilă această unire. Astăzi, după 105 ani, suntem aici și îmi permiteți să vă spun clar și răspicat că nimic nu s-a schimbat. România va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui. România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială Republicii Moldova. Nu vom avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească și mă bucur să văd că Republica Moldova face în fiecare zi pași hotărâți și fermi în direcția României. Și revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci un act de curaj necesar. Astăzi, România și Republica Moldova au la nivelul de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte, a vorbi în română astăzi înseamnă a susține valorile europene”, a opinat Ciolacu.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mulțumit omologului său pentru susținere și a menționat că decizia care vizează limba română este una importantă. „Acești doi înaintași, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț acum 105 ani au dat o lecție de istorie, o lecție de curaj. Erau diferiți, dar au luat o decizie istorică, dincolo de viziuni doctrinare. Din acest motiv îi doresc și clasei politice ca la momentul potrivit să aibă caracter pentru decizii istorice”, a specificat Igor Grosu.

Potrivit conducerii raionului Ialoveni, costurile lucrărilor de schițare și turnare în bronz a busturilor, de construcție a postamentelor și a altor elemente din ansamblu sculptural au fost acoperite de Primăria Buzău. Consiliul raional Ialoveni a alocat suma de 130 mii de lei din bugetul raionului pentru lucrări de turnare din beton a fundamentului, de transportare din România și vămuire busturilor, de amenajare a teritoriului din jurul sculpturilor.

MOLDPRES reamintește că Alexandru Marghiloman a fost prim-ministru al României când la Chișinău, la 27 martie 1918, Sfatului Țării a votat Unirea Basarabiei cu România. Marghiloman a primit Actul Unirii și a acționat pentru recunoașterea acesteia. Ion Inculeț a fost președinte al Sfatului Țării, care la 27 martie 1918 a proclamat cu majoritate de voturi Unirea cu România.

img23002453

img23002453

img23002453

img23002453

img23002453

img23002453

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!