ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ICR a inițiat ateliere de încondeiere a ouălor de Paști

12:33 | 28.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în perioada 27-30 martie, un program special de ateliere, sub conducerea unui specialist etnograf, pentru a perpetua tradiția încondeierii ouălor, ce face parte din valorosul complex de obiceiuri și tradiții ce definesc traseul istoric al poporului român, ca popor creștin, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, încondeierea ouălor de Paști este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa Centrală și de Est, ouăle de Paști fiind legate de unul dintre cele mai importante momente din credința strămoșească, Învierea Domnului Iisus Hristos.

În total, se vor desfășura patru ateliere. Primul a avut loc ieri la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din municipiul Bălți, cel de-al doilea este organizat astăzi, începând cu ora 15.00, la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO din Chișinău. Mâine, 29 martie, la 14.00, cei interesați de arta încondeierii ouălor de Paști pot participa la un atelier la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, iar joi, 30 martie, la ora 14.00 - la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău.

Atelierele sunt susținute de Sebastian Paic, muzeograf, cunoscut colecționar de costume populare și unul din cei mai apreciați tineri etnografi români, bun specialist în arta încondeierii ouălor. De acest program vor beneficia peste 100 de copii și adulți din Chișinău și Bălți, urmând ca aceștia să contribuie la conservarea patrimoniului cultural tradițional românesc și să poată transmite mai departe această artă plină de farmec și originalitate.

Atelierele de încondeiere a ouălor de Paști sunt organizate de ICR „Mihai Eminescu” în colaborare cu Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu, Consulatul General al României la Bălți, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO din Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și Muzeul National de Etnografie și Istorie Naturală.

img23002474

img23002474

img23002474

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!