ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O rezoluție privind susținerea integrării Republicii Moldova în UE a fost adoptată la Chișinău

15:14 | 28.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. O rezoluție privind susținerea integrării Republicii Moldova în UE a fost adoptată astăzi la cea de-a IX-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României. Reuniunea a avut loc la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit deciziei parlamentarilor participanți la Reuniune, în scurt timp urmează a fi creat un Departament pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Departamentul urmează să activeze în subordinea Parlamentului României și să ofere consultanță Parlamentului Moldovei și altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la UE.

Membrii Comisiei au fixat în rezoluție că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova, iar obiectivul strategic al țării noastre rămâne obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază importanța asigurării accesului Moldovei la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.

Partea moldavă a Comisiei Comune a salutat sprijinul politic continuu al României la Bruxelles și disponibilitatea de a oferi expertiză pe integrare europeană instituțiilor noastre. „Apreciem eforturile depuse la nivel guvernamental și parlamentar de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Subliniem că realizarea acestor nouă condiții va sta la baza deciziei Consiliului European privind viitorii pași”, se arată în rezoluție.

Deputatul Petru Frunze, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României, a menționat că reuniunea Comisiei are loc într-un context istoric important, ieri fiind marcată împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

La rândul său, Andrei Daniel Gheorghe, copreședintele Comisiei Comunei, a reiterat susținerea necondiționată de către România a parcursului european al Moldovei. „Pentru România, integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională, o strategie pe termen lung și un obiectiv fundamental care totodată duce la stabilitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor. Sunt convins că, în curând, vor începe procedurile privind negocierea capitolelor de aderare. R. Moldova a demonstrat că este pregătită pentru a merge pe acest drum european”, a menționat parlamentarul român.

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din Legislativul de la Chișinău și cel de la București.

Foto: Parlament

img23002486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!