ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

08:59 | 29.03.2023 Categorie: Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare  

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței din 28 martie 2023, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de bază și atribuțiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente pieței financiare nebancare, inter alia:

I. Autorizare

* Autorizarea reorganizării FIRMEI DE PRODUCȚIE ȘI COMERȚ „TEBAS” SA prin transformare în societate cu răspundere limitată.

* Avizarea radierii din Registrul de stat al persoanelor juridice a AEÎ „SEVIROVA” cu sediul în rn. Florești, s. Sevirova, în rezultatul  lichidării.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul lichidării, a valorilor mobiliare emise anterior de COMPANIA DE CERCETĂRI ȘI PRODUCȚIE „ENTERPRISE-55” SA, în număr de 30 000 acțiuni ordinare nominative.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de SA „CHIHLIMBAR-NORD”, în număr de 25 159 acțiuni ordinare nominative.

II. Supraveghere

* Prescrierea administratorului OCN „IUTE CREDIT” să aplice măsurile prevăzute în art. 24 alin. (3) din Legea nr. 1/2018, fiind în drept să solicite doar restituirea sumei inițiale, debursate conform contractului de credit nr. 2020546 din 08.07.2022, fără revendicarea altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți).

* Prescrierea administratorului OCN „EUCREDIT” să achite către CNPF, în termen de 10 zile lucrătoare, plățile regulatorii de funcționare restante și penalitățile aferente.

* Aprobarea rezultatelor controlului tematic desfășurat în cadrul OCN „SUPER CREDIT”, fiind constatate următoarele abateri de la cadrul normativ supus controlului:

- încălcarea limitelor stabilite de legislație aferente mărimii maxime a dobânzii  și a altor plăți prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plați);

- încălcarea modului de evaluare a bonității consumatorilor creditelor în conformitate cu normele Regulamentului privind cerințele de creditare responsabilă aplicate organizațiilor de creditare nebancară, inclusiv depășirea limitei indicatorilor RSDV și RCG;

- încălcarea cerințelor privind clasificarea activelor și calcularea mărimii provizioanelor pentru acoperirea pierderilor în scop de supraveghere.

Drept consecință, autoritatea de supraveghere a prescris administratorului entității respective, în termen de 30 de zile, să se conformeze necondiționat cerințelor regulamentare și să remedieze carențele constatate de misiunea de control, inclusiv:

- în cazul a 75 contracte de credit scutirea debitorilor de a rambursa plăți (precum dobânda, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plați) în mărime de 4,5 milioane lei;

- rambursarea în cazul a 29 contracte de credit pentru consumatori a sumei de circa 95 000 lei;

- reevaluarea întregului portofoliu de credite acordate consumatorilor ținând cont de abaterile constatate;

- rectificarea și prezentarea rapoartelor specifice privind clasificarea activelor și constituirea provizioanelor începând cu trimestrul I 2023.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!