ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul de implementare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice pentru următorii doi ani a fost aprobat de Executiv

13:05 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Facilitarea participării minorităților naționale la viața publică, precum și asigurarea protecției și dezvoltării limbilor materne ale acestora sunt câteva dintre prevederile Programului de implementare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice (pentru anii 2023-2025). Documentul strategic a fost aprobat astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.  

„Programul adoptat vine să asigurare un context favorabil pentru consolidarea relațiilor interetnice, astfel încât, către anul 2025, Republica Moldova să dispună de mecanisme de lucru eficiente în domeniul educațional, economic, social și cultural pentru încurajarea participării tuturor cetățenilor la administrarea de stat și în serviciul public, precum și pentru asigurarea protecției și dezvoltării limbilor naționale”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.  

Acțiunile incluse în document vizează patru direcții prioritare: viața publică, limba ca mijloc de integrare, dialogul intercultural și apartenența civică la statul Republica Moldova și mass-media. 

Programul este corelat cu Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care prevede sporirea calității vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Costul acestuia, pentru anii 2023-2025, este de peste 2 milioane de lei. 

Pentru realizarea Programului de implementare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice, Ministerul Educației și Cercetării va colabora cu autoritățile și instituțiile de stat, reprezentanții societății civile, organizațiile etno-culturale, partenerii de dezvoltare.

Aprobarea acestui program este o acțiune inclusă în Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Foto: Guvern

img23002525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!