ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reducerea riscului de îmbolnăvire cu rabie se află în atenția Executivului

13:16 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Riscurile de îmbolnăvire cu virusul rabic a animalelor și a oamenilor va fi redus. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi o normă sanitar-veterinară care stabilește măsurile de prevenire, combatere, control și eradicare a rabiei la animalele domestice și sălbatice, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Astfel, deținătorii de animale, medicii veterinari și reprezentanții autorităților publice locale și centrale vor avea posibilitatea să aplice măsurile sanitar-veterinare atât în cazul suspiciunii, cât și în cazul confirmării rabiei la animale dintr-o exploatație, localitate sau zonă, precum și în fondurile de vânătoare. Totodată, proprietarii de câini, pisici și dihori vor fi obligați să vaccineze animalele, în scopuri profilactice. 

„Rabia este una din cele mai neglijate boli din lume. Colaborarea intersectorială este esențială pentru abordarea și combaterea acestei probleme. În acest scop, au fost elaborate măsuri care vor antrena întreaga societate, astfel încât fiecare cetățean să fie responsabil de sănătatea publică și animală”, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În perioada anilor 2012-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1156 de cazuri de rabie la animale sălbatice și domestice. Pe parcursul perioadei de referință, peste 90% de îmbolnăviri au fost depistate la bovine, câini, vulpi și pisici. Până în prezent, pe teritoriul țării au fost depistate 20 de specii de animale pozitive la virusul rabic.

Foto: Guvern

img23002529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!