ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Strategia națională de dezvoltare a sectorului de tineret pentru anii 2023-2030

13:51 | 29.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Deschiderea unor noi centre de tineret, pregătirea mai bună a specialiștilor în domeniul tineretului, finanțarea inițiativelor și proiectelor cu implicarea tinerilor sunt doar câteva dintre obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de tineret pentru anii 2023-2030, aprobată astăzi  de Executiv, la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

„Ne propunem să dezvoltăm și să consolidăm sectorul de tineret, astfel încât acesta să devină mai accesibil și incluziv, dar și să motivăm tinerii să se implice tot mai mult în procesul decizional și de dezvoltare comunitară. În contextul în care tinerii au demonstrat solidaritate și compasiune pe parcursul ultimelor crize cu care s-a confruntat Republica Moldova, vom dezvolta politici de voluntariat și vom crea mecanisme de susținere, recunoaștere și valorificare a voluntarilor”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. 

În perioada următoare, vor fi create cel puțin trei laboratoare de tineret regionale (sud, centru, nord) și 10 spații multifuncționale dedicate tinerilor în universități. Totodată, vor fi finanțate 100 de proiecte și programe de inovație socială realizate de tineri și organizațiile de tineret. Va fi oferită finanțare pentru organizații de tineret, grupuri de inițiativă, centre și structuri de tineret. 

Un alt obiectiv al Strategiei se referă la instruirea lucrătorilor din sectorul de tineret.  Pe lângă programele de pregătire pentru angajații din sistem, va fi asigurată instruirea a circa 140 de tineri organizatori comunitari, care să realizeze activități de mobilizare comunitară a tinerilor activi. 

Printre acțiunile care vor sprijini implementarea obiectivelor strategiei, se numără și suportul material și financiar oferit tinerilor de către stat pentru realizarea unor proiecte comunitare. În acest sens, aproximativ 65% din resursele financiare planificate pentru realizarea strategiei vor fi oferite sub formă de subsidii și granturi pentru organizații, centre de tineret, grupuri de inițiativă cu participarea tinerilor. 

De asemenea, strategia prevede investiții în crearea și susținerea, inclusiv financiară, a structurilor de tineret în cadrul universităților. 

Proiectul Strategiei a fost consultat pe larg cu părțile interesate, în trei regiuni ale țării. Costurile necesare pentru implementarea Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe. 

Foto: Guvern

img23002531

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!