ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a avansat în ratingul mondial privind libertatea presei

17:50 | 29.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova se poziționează pe locul 40 din 180 în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial, în creștere cu 49 de puncte față de anul 2021, a anunţat astăzi Consiliul Audiovizualului, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, Moldova a obținut un scor de 73,47 din maximum 100 de puncte, în raport cu scorul de 68,39 din anul precedent.

Indicele privind Libertatea presei în lume este întocmit anual de organizația internațională „Reporteri Fără Frontiere” (RFF). Scopul este de a compara nivelul de libertate a presei de care se bucură jurnaliştii şi instituțiile media din 180 de ţări.

La acordarea scorului sunt analizați un șir de factori: contextul politic, cadrul legal, contextul economic și sociocultural, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară.

Punctajul acordat se bazează pe definiția libertății presei formulată de RFF și de experții săi. „Libertatea presei este definită ca abilitatea jurnaliștilor, ca indivizi și colectivități, de a selecta, produce și difuza știri în interes public, independent de interferențele politice, economice, juridice și sociale și în absența amenințărilor la adresa siguranței lor fizice și psihice ”, indică sursa citată

Pe primele trei poziții se află țările scandinave – Norvegia (92,65 puncte), Danemarca (90,27 puncte) și Suedia (88,84 puncte).

Foto simbol

img23002544

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!