ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe spitale vor primi echipamente noi donate de UE și OMS

14:34 | 30.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Mai multe spitale din țara noastră vor primi echipamente medicale noi, valoarea cărora se ridică la 11,5 mln de lei (575 de mii de euro). Acestea au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, susținut de Germania și Canada, informează MOLDPRES.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că lotul de echipamente conține 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operații, 30 de monitoare pentru analiza funcțiilor vitale ale pacienților și zeci de lămpi chirurgicale. Echipamentele vor ajunge în Spitalul clinic republican Bălți și în spitalele raionale din Ungheni, Orhei, Hâncești, Edineț, Comrat, Căușeni, Soroca, Cahul și Anenii Noi.

Ala Nemerenco a dat asigurări că în curând toate spitalele raionale din țară vor primi și alte echipamente medicale care au fost deja procurate și urmează a fi distribuite. Totodată, în instituțiile medicale vor fi făcute reparații. Potrivit ministrului, doar în perioada pandemică, Uniunea Europeană a transmis Republicii Moldova ajutoare în sumă de 80 mln de lei. Acestea au inclus medicamente, echipamente de protecție, teste și vaccinuri.  

Evenimentul de distribuire a echipamentelor s-a desfășurat la Spitalul raional Soroca. Directorul instituției, Angela Rusnac a afirmat că mesele și sistemul de iluminare din sălile de operații au fost procurate în instituție acum 20 de ani, acestea având o uzură de 100%. Noile echipamente vor permite sporirea calității serviciilor medicale prestate, a menționat șeful spitalului.  

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Jānis Mažeiks a afirmat că UE a mobilizat mijloace pentru a susține consolidarea sectorului de sănătate publică din Moldova și pentru a atenua impactul social-economic pe care pandemia l-a avut asupra țării noastre. „UE a donat deja echipamente de protecție pentru lucrătorii din prima linie și dispozitive medicale. Sprijinul nostru pentru sistemul de sănătate continuă și în perioada post-pandemică. Astăzi la Soroca livrăm echipamente, consumabile și medicamente pentru a satisface necesitățile pacienților care au nevoie de îngrijire chirurgicală în situații de urgență”, a precizat Ambasadorul.

Reprezentantul OMS în R. Moldova, Miljana Grbic a afirmat că pe lângă echipamentele donate spitalelor din țara noastră, lucrătorii medicali vor beneficia de o serie de instruiri. 

img23002568

img23002568

img23002568

img23002568

img23002568

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!