ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNS: Veniturile disponibile ale populației au crescut cu 21 la sută anul trecut

15:03 | 30.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. În anul trecut, veniturile disponibile ale populației în medie pentru o persoană pe lună au constituit 4252,7 lei (212 euro), fiind în creștere cu 21,2% față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile populației au înregistrat o diminuare cu 5,9%. Cifrele au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică, în baza Cercetării bugetelor gospodăriilor casnice, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,7% în veniturile totale, practic la nivelul anului precedent.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,3%, sau cu 1,8 puncte procentuale mai mult față de anul 2021.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2022 acestea au reprezentat 12,1% în veniturile totale sau cu 0,4 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2021.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 1826,9 lei, sau de 1,5 ori mai mari, comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

img23002575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!